Zračni udari po položajima Islamske države u Siriji i Iraku

Koalicija pod američkim vodstvom u ponedjeljak je izvela 12 zračnih udara po militantima Islamske države u Siriji, navodi američka vojska u saopćenju.

U Iraku su u zračnim udarima pogođeni ciljevi u blizini sjevernog grada Sinjara, kao i u blizini Asada, Tal Afara, Ramadija, Mosula i Falluje, saopćila je Kombinirana borbena grupa.

Oni su uništili šest jedinica boraca Islamske države, brojne zgrade i nekoliko vozila, navodi se u saopćenju, a prenosi Reuters.

– Ta borbena dejstva izvedena su u znak podrške Sedmoj brigadi Iračke vojske, lokanoj policiji i plemenskim borcima uključenim u borbe sa snagama Islamske države na prostoru Dulaba, navodi se u sopćenju.

U nedjelju su se kurdski i jazidski borci borili da preotmu Sinjar od Islamske države nakon što su probili višemjesečnu opsadu planine iznad grada. Zauzimanje grada obnovilo bi vlast iračkih kurda nad većinom svoje teritorije izgubljene u ofanzivi Islamske države u augustu.

U Siriji su desetine zračnih udara usmjerene oko pograničnog grada Kobani kao i Aleppa, Hasake i Raqqe, uništivši borbene položaje, vozila i grupe boraca, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*