Peti kongres studenata medicine SaMED

U četvrtak, 20. februara će započeti Peti internacionalni kongres studenata medicine u Sarajevu sa ceremonijom otvaranja u Domu oružanih snaga BiH. U ovogodišnjoj realizaciji kongresa Udruženju studenata Medicinskog fakulteta u Sarajeva su se priključili i Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovine (BoHeMSA), te InciSion BiH. Ove godine očekuje se preko 350 učesnika iz 34države.        

Zahvaljujući entuzijazmu i istrajnosti mladih aktivista februar u Sarajevu je već niz godina, rezervisan za jedno od najvećih okupljanja studenata biomedicinskih nauka i mladih ljekara u jugoistočnoj Evropi.

U toku tri dana svog trajanja studenti će predstaviti svoje najznačajnije naučno-istraživačke radove,  imati priliku slušati predavanja od eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti medicinskih nauka te prisustvovati brojnim radionicama. Promocija bavljenjem naučno-istraživačkim radom međubudućim liječnicima , te izgradnja kolektivnog naučnog duha predstavlja temeljni cilj ovog kongresa.

Posmatrajući put od vizije i realizacije prvog SaMED-a, pa do danas, kongres je izrastao u ozbiljnu manifestaciju u svijetu medicine, sa preko 350 učesnika iz 34 zemlje svijeta. Takvom karakteru kongresa doprinose i mnogobrojni gosti predavači, koji ove godine dolazesa prestižnih univerziteta i klinika iz Njemačke, Nizozemske, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom tri dana održavanja kongresa, najavljenesu dvije glavne teme kongresa. Prva od njih jeMentalno zdravlje sa posebnim osvrtom na PTSP“, koja objedinjuje jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i stanje kojim je zahvaćen veliki dio stanovništva u našem društvu. O važnostima navedene tematike govoriće istaknuti stručnjaci i uvaženi gosti iz Sjedinjenih Američkih Država – Dr Asim Haračić  (Providence Hospital, Washington D.C.) i Dr Esad Boškailo (Associate Professor, University of Arizona).

Kao centralna aktivnost SaMED 2020, ističe se sesija Surgery in and Beyond the Operating Room“, koja za cilj ima naglasiti značaj snažnog i dobro uvezanog zdravstvenog sistema u tretmanu politraumatiziranih pacijenata, kao i značaj uvođenja naprednih minimalno invazivnih tehnika u rad hirurga u Bosni i Hecegovini. Svoja dugogodišnja iskustva će sa učesnicima kongresa podijeliti šest renomiranih hirurga: Dr Naomi Wright (King's College, London, UK), Dr Senail Sivro (Flevo Hospital, Almere, Nizozemska), Dr Matthijs Botman, (University Medical Centre Amsterdam, Nizozemska), Dr Georg Schoen, (Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg, Njemačka), Dr Cheufou Danjouma (Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg,Njemačka) i Dr Babak Moradi (Heidelberg, Njemačka).

Osim pružanja mogućnosti studentima i mladim ljekarima da ostvare saradnju sa širom naučnom zajednicom, u cilju njihovog naučnog i društvenog usavršavanja,jedan od ciljeva organizatora jeste svojim studentskim angažmanom pružiti doprinos u repozicioniranju Sarajeva na mapu svjetskih i evropskih naučnih prijestolnica. Učesnicimakongresa je pružena izvrsna prilika za izgradnjom naučnog duha današnjice, u čemu se ogleda i snažna društvena odgovornost budućih zdravstvenih profesionalaca.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*