Ove godine u svijetu poginulo 60 novinara

Najmanje 60 novinara je tokom 2014. godine izgubilo život dok su obavljali svoj posao, a od tog broja je čak 44 posto namjerno ubijeno, saopćio je danas Komitet za zaštitu novinara.

U izvještaju te organizacije sa sjedištem u New Yorku se navodi da se “neuobičajeno visok udio” ili oko jedne četvrtine ubijenih novinara odnosi na međunarodne dopisnike, iako najveći broj novinara i dalje gubi život u sopstvenoj zemlji, prenijela je agencija AP.

Broj poginulih novinara u ovoj godini je niži u odnosu na prošlogodišnjih 70, ali su protekle tri godine bile najsmrtonosnije otkad je Komitet 1992. počeo da vodi takvu evidenciju.

Najvažniji faktor koji je doprinio visokom broju poginulih novinara je konflikt u Siriji, koji traje već gotovo četiri godine. U toj zemlji je tokom 2014. poginulo 17 novinara, čime je broj smrtnih slučajeva u toj profesiji od početka sukoba u Siriji 2011. porastao na najmanje 79.

U Siriji su se dogodila dva najužasnija ubistva novinara tokom ove godine: američki novinari James Foley i Steven Sotloff su nestali dok su obavljali novinarski posao u Siriji, a pogubili su ih pripadnici Islamske države.

U Ukrajini, na čijem istoku se sukobljavaju ukrajinske i proruske snage, tokom 2014. je poginulo pet novinara i dva medijska radnika, što je prvi slučaj pogibije novinara u Ukrajini još od 2001. godine, saopćio je Komitet, prenosi Tanjug.

Tokom pedeset dana rata između Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze su poginula najmanje četiri novinara i tri medijska radnika, u Iraku je poginulo pet novinara, dok je u Afganistanu poginula fotoreporter AP-a Anja Nidringhaus.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*