Kuda će Balkanci za Novu godinu

Kad je riječ o dočeku Nove godine u inostranstvu, građani balkanskih zemalja ni ove godine nisu štedjeli uprkos lošoj ekonomskoj situaciji. Novogodišnji aranžmani za Istanbul, Beč, Budimpeštu, Prag, Bratislavu, Ohrid, Tiranu, ali i Maltu i Dubai, uglavnom su već rezervisani.

U turističkim agencijama u Sarajevu, Mostaru, Skoplju, Podgorici, Zagrebu i Prištini, koje su posjetile ekipe Anadolu Agency, uglavnom zadovoljno trljaju ruke.

Građani Sarajeva, prema podacima turističkih agencija, najviše su bili zainteresovani da novogodišnju noć provedu u Turskoj, prvenstveno Istanbulu, ali i brojnim drugim evropskim gradovima.

Iz turističke agencije koja ima urede Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, kazali su kako su u novogdišnjoj ponudi imali 17 destinacija. Aranžman za doček Nove 2015. godine u Istanbulu oborio je rekord po brzini prodaje. Rasprodat je još u novembru.

“Oni koji su se odlučili putovati za Siciliju trebali su izdvojili 600 KM dok novogodišnja rezervacija za Istanbul iznosi 650 KM. Građani koji su rezervisali navedene destinacije boravit će u hotelima od pet zvjezdica četiri do pet dana. Za Siciliju još uvijek ima mjesta”, kazali su.

U ponudi su i Beč, Bratislava, Budimpešta, Prag, pa do Pariza i Barcelone sve autobusom, a cijene se kreću od Venecije koja košta 200 KM do Barcelone koja je najskuplja i iznosi 595 KM.

“Prezadovoljni smo prodajom. Možemo reći da je oko 95 posto novogodišnjih kapaciteta koje smo nudili popunjeno”, kazali su u sarajevskoj agenciji.

Predstavnik turističke agencije iz Mostara kaže kako su Mostarci ove godine veliko interesovanje pokazali za doček Nove godine u susjednim zemljama, poput Hrvatske i Crne Gore.

“Mostarci su najviše bili zainteresovani da novogodišnje praznike provedu na moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj“, kazao je predstavnik agencije dodavši kako su se dobro prodavali i aranžmani za Veneciju i Milano.

Građani Srbije u najvećem broju su se opredijelili da Novu godinu dočekaju u Beču i Budimpešti, a prema turističkim ponudama mogu se odlučiti za putovanje od jednog do šest dana. Osim toga, iz turističkih agencija tvrde da su najprodavaniji aranžmani za doček 2015. u glavnim gradovima susjednih zemalja, poput BiH i Hrvatske. Najeftiniji aranžmani su za Beč, bez noćenja, a staju 35 eura.

Tradicionalno za građane Srbije, Prag je izuzetno popularno odredište za novogodišnje praznike, a aranžman u koji spada doček Nove godine u glavnom gradu Češke, tri noćenja i posete Drezdenu i Karlovim Varima, košta 165 eura.

Najskuplja ponuda turističkih agencija za novogodišnje aranžmane je putovanje u Rusiju. Za četiri dana u St. Peterburgu i toliko dana u Moskvi, avionom iz Srbije potrebno je izdvojiti 685 eura.

– Makedonci za Novu godinu putuju i do Jordana –

Direktor jedne od najpoznatijih turističkih agencija u Makedoniji Emil Dimitrovski kazao je da Makedonci ove godine najviše interesovanja pokazuju za putovanja na doček Nove godine u jordanskom drevnom gradu Petri, zatim Dubaiju i Istanbulu.

Turističke agencije reklamiraju putovanja za doček Nove godine u brojnim gradovima Evrope i svijeta, a među najprihvatljivijim su putovanja autobusom do Beograda, Rima, Venecije, Praga i Budimpešte. Iz makedonskih agencija ukazuju na to da se i ove godine nastavio trend smanjenja broja rezervacija, a kao razloge navode to što ljudi sve češće putuju u vlastitom aranžmanu.

Prema kosovskim turističkim agencijama, najtraženija zemlja za doček Nove 2015. godine je Turska. Građani Kosova najčešće se odlučuju za Istanbul i Antaliju zato što su cijene vrlo pristupačne, ponude raznovrsne, a bitan razlog je i što Kosovarima za putovanje u Tursku nije potrebna viza.

– Kosovari idu u Tursku zbog povoljnih cijena i bez viza –

Vlasnik turističke agencije iz Prištine Tarik Ustaibo potvrdio je da Kosovari niz godina najviše putuju u Tursku.

“Prošle godine smo imali porast zahtjeva za odlazak na skijanje, ali ove godine imamo pad, dok se putovanja u Antaliju i Istanbul nastavljaju i to zbog činjenice da je to najjednostavnije, bez viza i komplikacija”, kaže Ustaibo.

U ponudi su i Bugarska, Makedonija i Albanija. Ustaibo kaže da se Kosovari uglavnom odlučuju da putuju u regiju zbog blizine i cena, ali i zbog viza. Kaže da ima i onih koji putuju u Evropu, ali su ti odlasci malo problematični zbog činjenice da je procedura izdavanja viza duga.

Službenica druge turističke kompanije Fllanza Krajkova ističe da je interesovanje klijenata da putuju u inostranstvo za novogodišnje praznike veliko i da su najtraženije zemlje regiona i Turska. Ističe da je primamljiva bila ponuda za doček Nove godine u Tirani za oko 70 eura naviše.

“Istanbul ima raznovrsne i pristupačne ponude. Tamo je lakše, jer nema potrebe za vizama. U Turskoj se traži i Antalija gde postoji mnogo različitih ponuda počevši od 550 eura. U Istanbulu se ponude kreću od 460 eura”, kaže Krajkova.

Kao moguće destinacije za Novu godinu često se pominju i ski centri u Bugarskoj, Banjska i Boroveci, kao i u Makedoniji, Mavrovo i Popova Šapka. Za one koji žele na daleke destinacije, jedna od interesantnijih je Dubai. Iako je to mnogo skuplja destinacija od drugih, prema rečima Ustaiba, ove godine je znatan broj Kosovara odlučio da putuje upravo tamo. Cijena je od 760 eura naviše.

“U odnosu na prošlu godinu prodaja turističkih aranžmana za Novu 2015. godinu je smanjena. Iako smo zadovoljni poslom koji imamo, želeli to ili ne, u odnosu na prošlu godinu imamo pad prodaje turističkih paketa za Novu godinu”, kaže Ustaibo.

Veliki broj građana Crne Gore 2015. dočekaće van granica zemlje. Prema podacima iz nekoliko turističkih agencija, najveće interesovanje vlada za odlazak u Istanbul, Budimpeštu, Ohrid, kao i na Maltu.

– Crnogorci vole Maltu, Istanbul i Ohrid –

“Rasprodali smo aranžmane za sve destinacije koje smo radili. Velike grupe će poći na Maltu, u Istanbul, Rim, Milano, Prag, Krakov, Berlin, Budimpeštu, Ohrid, Solun, Barselonu, Valensiju i na Siciliju“, kažu u jednoj od agencija.

Cijene aranžmana se kreću od 110 eura za Ohrid, do 460 eura za doček Nove godine na Malti.

“Aranžmani za Istanbul, Atinu i Budimpeštu autobusom iznosili su 199 eura. Skuplji aranžmani, koji podrazumijevaju putovanja avionom, koštali su između 400 i 600 eura. Ipak, četiri destinacije koje su pobudile najveće interesovanje su Malta, Istanbul, Ohrid i Budimpešta“, ističu iz turističke agencije.

Crnogorci će Novu godinu dočekati i na Zlatiboru u Srbiji, Dubrovniku u Hrvatskoj, Mostaru u BiH, kažu u turističkim agencijama.

“Itekako postoji interesovanje i za druge destinacije, ali kada je u pitanju malo skuplje putovanje, Malta je postala hit destinacija“, objašnjavaju iz jedne podgoričke turističke agencije.

Turska je ponovo najtraženija destinacija za doček Nove godine. Akcija jeftinih povratnih karata po cijeni od 99 eura rezultirala je ogromnim interesovanjem u skoro svim agencijama. Od daljih detinacija,  najinteresantniji su odlazak na Kubu, Tajland i Dubaji.

– Iz Zagreba u Sarajevo i Beograd tri dana za 100 eura –

Na jednodnevne ili višednevne vikend izlete autobusom za vrijeme Adventa hrvatski građani najviše putuju u Beč, Prag, Budimpeštu i Bratislavu za 25 do 50 eura . Za novogodišnji doček, poznata turistička agencija prodaje trodnevne i višednevne aranžmane za pomenute gradove, ali i za Sofiju, Sarajevo i Istanbul.

U jednoj od najjeftinijih turističkih agencija najviše se kupuju novogodišnji aranžmani za Beograd i Sarajevo, tri dana košta najmanje 100 eura. Po atraktivnosti slijede Budimpešta, Beč i Bratislava, kao jeftinije “party destinacije“. Skuplji aranžmani prodaju se manje, a kažu da je sve veći broj građana koji odlaze u Istanbul za Novu godinu.

U drugoj turističkoj agenciji cijene novogodišnjeg putovanja se kreću od najjeftinijih 110 eura, koliko je cijena trodnevnog aranžmana u Sarajevu, pa do 2.100 eura, što je cijena putovanja na Tajland. Odličan interes bilježi aranžman na Malti, a nešto mjesta ostalo je na polascima za Madrid i portugalsku turu. Dio Hrvata Novu godinu dočekat će tradicionalno i u gradovima na jadranskoj obali Kao što su Opatija, Lovran i Vodice.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*