Umihanić: Poziv sindikalnim organizacijama na razumijevanje

U svom odgovoru na dopise Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH, Sindikata metalaca BiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, te Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić je pozvao sindikalne organizacije da imaju razumijevanja za nastojanja Vlade TK da pomogne u rješavanju zahtjeva radnika firmi s područja ovog kantona koje su u poteškoćama, ali i poziciju u kojoj se Vlada trenutno našla.

U vezi sa zajedničkim zaključcima, odnosno zahtjevima upućenim na adrese Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, kojim se traži rješavanje zahtjeva radnika “Aida“ d.d. Tuzla, “Dita“ Tuzla, “Livnica čelika“ Tuzla, “Konjuh“ d.d. Živinice, a posebno zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći, premijer je predstavnike sindikata upoznao da je Vlada TK razmatrala zahtjeve i više puta obavljala razgovore s predstavnicima sindikalnih organizacija ovih firmi u smislu traženja mogućih rješenja.

-U odgovoru premijer napominje da je Vlada TK po ranijim zahtjevima sindikata DD “Aida“ Tuzla početkom novembra odobrila i isplatila jednokratnu socijalnu pomoć radnicima DD “Aida“ Tuzla, u ukupnom iznosu od cca 50.000,00 KM, te tom prilikom iskoristila sva trenutno raspoloživa sredstva u budžetu Tuzlanskog kantona za 2014. godinu – saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Kako u budžetu nema više raspoloživih sredstava, dodaje se, sa koje bi se eventualno mogla odobravati pomoć radnicima koji tu pomoć ponovno traže, Vlada TK je, tražeći rješenja i kreirajući pretpostavke za pružanje pomoći, utvrdila Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2014. godinu i proslijedila ga Skupštini TK na razmatranje i donošenje u hitnoj proceduri.

Kako se navodi, Vlada nije mogla pretpostaviti ovu sporost u konstituisanju Skupštine i nemogućnosti usvajanja predloženih Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, te Umihanić još jednom napominje da Vlada TK objektivno nema nikakve mogućnosti da utiče na ubrzanje tog procesa.

Također, u svom dopisu premijer Umihanić podcrtava da će Vlada Tuzlanskog kantona u svakom slučaju brzo i efikasno djelovati u skladu s donesenim propisima i odlukama Skupštine Tuzlanskog kantona, ali da na brzinu njihovog donošenja od strane Skupštine nikako ne može uticati.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*