Svečano u Mostaru: Prvi mart historijska prekretnica za BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ove godine nizom manifestacija obilježen je u Mostaru i Hercegovini. Delegacije su položile cvijeće na mezarju Šehitluci, te se učenjem fatihe ili minutom šutnje prisjetili šehida i boraca palih tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago podsjetio je da su Bosnu i Hercegovinu već nakon 1. marta 1992. priznali SAD i Evropska zajednica, te da je ona uskoro postala i dijelom Ujedinjenih nacija. Referendum je bio signal onima koji nisu bili za nezavisnu državu, da započnu agresiju koja je trajala pune tri godine.

– Hrabrošću patriota država se odbranila i opstala u ranije utvrđenim i priznatim granicama. Kasniji napredak išao je sporije nego što smo vjerovali u vrijeme kada je agresija stala, jer pojedine snage jasno i danas pokušavaju na još podmukliji način ostvariti ono što nisu uspjeli u vrijeme agresije. Nećemo to dozvoliti. BiH će nastaviti put prema evropskim integracijama i NATO-u. Na našoj strani su svjetske sile koje su bile garant Daytona i koje su garant da se snage koje žele dijeliti zemlju neće aktivirati. Nastavljamo graditi državu po mjeri svih njezinih građana, poručio je Špago.

Program obilježavanja okončan je kasnijim svečanim prijemom u zgradi Vlade Federacije BiH, u organizaciji Skupštine i Vlade HNK-a. Prethodno je upriličen performans i skok sa Starog mosta, a dan ranije organozovana je i manifestacija Stazom bosanskih vitezova u Blagaju. Sve je započelo u petak velikim defileom učenika osnovnih i srednjih škola Mostara od Starog mosta do Španskog trga.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*