Grad Tuzla partner u EU projektu

Danas se, u svom Kabinetu, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, susreo sa Vedranom Vidmarom, savjetnikom za EU programe Zagrebačke županije.

Susret je upriličen povodom potpisivanja Ugovora o saradnji sa Zagrebačkom županijom, u okviru projekta COMMAND d.

Grad Tuzla je, kao jedan od partnera, učestvovao u pripremi aplikacije za projekat “COMMAND d – Zapovjedni i operativni mehanizam multisektorske analize ključnih podataka o katastrofama.” Projekat se realizuje u saradnji sa Zagrebačkom županijom kao Projektnim koordinatorom i projektnim partnerima, gradovima Tirana, Skopje i Podgorica, a finansira se iz EU fonda – Directorate General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations.

Cilj projekta je osnaživanje zapovjedno-operativnog centra u procesu donošenja odluka i kriznog komuniciranja kroz informatizaciju, uvezivanje i analizu ključnih podataka o prirodnim katastrofama.

Specifični cilj ovoga projekta je razvoj operativnih alata kao pomoć u odgovoru na katastrofe. Za Grad Tuzlu, najvažniji rezultat ovoga projekta je izrada IT alata koji će se koristiti za simulacije prirodnih katastrofa, integraciju postojećih podataka u IT sistem (povezivanje postojećih podataka iz postojećih hidrometeoroloških, seizmoloških, katastarskih, vatrogasnih i evidencija hitne medicinske pomoći), te tehnička analiza, procjena potreba i metodologija za obradu podataka.

Za Grad Tuzlu je ovo bitan aspekt, koji će omogućiti dodatno funkcionalani učinkovit zapovjedno-operativni sistem civilne zaštite, te će osigurati pravovremeno aktiviranje operativnih snaga, olakšati proces donošenja odluka zapovjednih struktura te uskladiti djelovanje operativnih snaga.

Projekat će koristitii za razmjenu znanja, tako što će Hrvatska i Sjeverna Makedonija kao članice Sistema zaštite stanovništva Unije (UCPM), prenijeti svoje iskustvo u smislu djelovanja koordinacionih centara za hitno djelovanje (ERCC) prema Bosni i Hercegovini i Albaniji, te na taj način olakšati njihovo pristupanje EU Mehanizmu civilne zaštite.

Evropska Unija realizaciju projektih aktivnosti u gradu Tuzli finansira sa 91.150,00 KM, uz finansijsko učešće Grada Tuzle u iznosu od 17.500,00 KM.

Potpisivanju Ugovora, prisustvovali su gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predstavnici nadležnih gradskih službi.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*