Neophodno hitno pokretanje izmjena Zakona o zaštiti akumulacije Modrac

Na jučerašnjem okruglom stolu, koji je organizirao Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH i uz podršku Mreže OCD za zaštitu jezera Modrac, prisustvovalo je oko 40 predstavnika resornih ministarstava, inspekcija, općina u slivu Akumulacije, OCD i medija.

Nakon prezentacija ministra Zvjezdana Karadžin, šefice Odsjeka za vodoprivredu TK Mirele Uljić i predstavnika Općine Živinice vidljivo je kolike napore ulažu predstavnici vlasti na zaštiti u unapređenju kvaliteta vode u akumulaciji Modrac.

Međutim, kvalitet voda u slivu i u akumulaciji Modrac se iz godine u godinu pogoršava, te su zbog toga svi učesnici okruglog stola saglasni da je neophodno kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti akumulacije Modrac napraviti sistemsko rješenje ovog problema.

Zato se od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK traži hitno pokretanje aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti akumulacije Modrac, u cilju stvaranja uslova za njegovu implementaciju. Predloženo je da se u radnu grupu za izmjene i dopune Zakona osim pravnika, uključe predstavnici relevantnih kantonalnih i općinskih institucija, eksperti i OCD.

( CEE Tuzla/RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*