Katolički vjernici danas obilježavaju Badnji dan

Za Badnji dan trpeze su bogatije  nego u ostatku godine.

Iako je to dan katoličkog posta, za ručak je obavezna riba, najčešće bakalar, a za one plićeg džepa, pastrva. Na Badnji dan kite se Božićni borovi i jelke.

Na tržnicama se danas kupuju  suho voće i riba, a u ponudi su i posude božićne pšenice koja je posijana na Svetu Luciju, 13. decembra.

Božićne jele ili borove većina gradjana je već kupila i okitila.

Kupovina traje negdje do podneva, kada će i većina građana nastojati okončati svoj radni dan kako bi ostatak popodneva i večeri proveli sa najbližima  te se pripremili za polnoćku i doček Božića.

Večeras u ponoć prestaje post tako da se katolici slasnijim jelima i kolačima pogoste tek nakon dolaska iz crkve.

(rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*