Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz Banje Luke negativno na koronavirus

Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ Branko Ćopić u Banjoj Luci koji su bili u kontaktu sa učenikom zaraženim koronavirusom su negativni na ovaj virus. To je potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Testiranje učenika i nastavnika je izvršeno nakon što su jutros potvrđena prva dva slučaja u BiH. Podsjetimo, kod stanovnika Banje Luke, koji je na radu u Italiji, i njegovog djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom.

Muškarac i njegov sin se osjećaju dobro, a supruga odnosno majke je negativna na koronavirus.

“Dijete koje je bilo u kontaktu je dobro i oni se nalaze na Infektivnoj klinici UKC RS. Majka je negativna na virus i ona je u izolaciji u kućnim uslovima. Preporuka stručnog tima je da se svi učenici i nastavnici zadrže u izolaciji 14 dana jer moramo pratiti njihovo zdravstveno stanje. Najvažnije je zdravstveno stanje djece, roditelja i nastavnika”, rekao je ministar Šeranić.

Kazao je kako škole i vrtići nastavljaju s redovnim radom jer je ovo izolirani potvrđeni slučaj jedne porodice i virus se nije raširio u velikim razmjerama.

“To je jedinstven klaster. Mi pratimo svo stanovništvo i sve ljude koji se prijave. U ovom trenutku nemamo preporuku za bilo kakvu promjenu u obrazovanju. Razumijem zabrinutost roditelja, ali u ovom trenutku nastavljamo s našim životima normalno”, rekao je ministar.

Dodao je kako je ovo bilo očekivano i da su se za pojavu koronavirusa u BiH pripremali mjesec i po dana.

Istakao je kako je otac koji je nulti pacijent u BiH zaražen koronavirusom došao automobilom iz Italije. Vozač koji ih je vozio se vratio u Italiji gdje i živi, treća osoba iz automobila je negativna na virus, dok epidemiološka služba stupa u kontakt s četvrtom osobom koja je također na području Republike Srpske.

“Dakle, imamo 26 djece iz škole, 12 predmetnih nastavnika i četiri člana porodice koji su obuhvaćeni u ovom trenutku”, kazao je Šeranić.

Prema riječima Branislava Zeljkovića iz Instituta za javno zdravstvo RS, svih 38 analiziranih uzoraka (učenici i nastavnici) je negativno na koronavirus, ali će se u narednih 14 dana pratiti te da će testiranje biti ponovljeno.

Poručili su stanovništvu da redovno prate preporuke nadležnih institucija.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*