Moguće zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Banjoj Luci zbog koronavirusa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na press konferenciji da je svih 20 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Banjoj Luci i njenoj bližoj okolini i da će se zbog toga razmatrati zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u ovom gradu. Kako je naglasio Višković, večeras će biti održan sastanak Gradskog štaba za vanredne mjere na kojem će se razmatrati o toj odluci kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

“Međutim, ako nisu ugostiteljski objekti zatvoreni u Laktašima, Čelincu i susjednim općinama onda građani koji nisu baš savjesni odu u ta mjesta, ali ja ću kontaktirati i te susjedne općine kako bi poduzele te identične mjere. Također, od sutra će se zabraniti putovanje svim službenicima u evropske, ali i druge zemlje u kojima je potvrđen koronavirus”, zaključio je Višković.

Višković je dodao i to da je dogovoreno da se putem Javnog servisa održi instruktivna nastava za učenike osnovnih škola.

Radovan Višković je istakao, od utorka od 9:00 sati ujutro instruktivna nastava će biti realizovana za sve učenike osnovnih škola , a riječ je o saradnji Republičkog pedagoškog zavoda i RTRS-a. Dodao je da je ova vrsta nastave zakonom predviđena za sve oblasti i da će se tretirati kao da su svu nastavu pohađali u školama.

“Kada se steknu uslovi da se učenici vrate u školu, oni će samo obnoviti te nastavne jedinice. RTRS će nam ustupiti svoje potencijale, a izuzeti su predmeti likovno, muzičko i fizičko, a sve ostalo je obuhvaćeno instruktivnom nastavom. Nismo mogli obaviti online nastavu jer nema cijela RS pokrivenost internetom, a bit će snimljene od 9:00 do 12:00 sati emisije na RTRS-u za instruktivnu nastavu”, rekao je Višković.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*