Odlučeno: Proglašava se stanje prirodne nesreće u BiH

Okončana je vanredna sjednica Predsjedništva BiH u proširenom sastavu, kojom je putem videolinka predsjedavao predsjedavajući Željko Komšić, koji se i dalje nalazi u izolaciji nakon posjete Kanadi.

Osim članova Predsjedništva Džaferovića i Milorada Dodika, sjednici su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te premijeri RS-a i Federacije BiH Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, kao i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general Senad Mašović.

Na sjednici je razgovarano o mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa u BiH, te o ekonomskim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se zaštitila privreda, prenose Vijesti.ba.

U obraćanju medijima, Džaferović, koji je i zahtijevao održavanje današnje sjednice zbog pandemije koronavirusa, istakao je kako je usvojeno 18 zaključaka, koje međutim nije detaljnije obrazložio.

– Jako bitno je da su svi autoriteti svih nivoa vlasti iz cijele BiH danas bili prisutni ovdje na sjednici Predsjedništva, da smo od njih informirani o stanju kakvo jeste, o mjerama koje poduzimaju, ali i da smo i mi kao kolektivni šef države dali svoje sugestije i prijedloge, i da smo kazali šta ćemo mi da radimo u okviru svojih ustavnih nadležnosti – naveo je Džaferović.

Građanima BiH poručio je da se strogo pridržavaju preporuka nadležnih institucija koje upravljaju ovom krizom i poštuju savjete i sugestije koje im se daju. Bh. građanima koji žive izvan BiH, posebno u zemljama koje su pogođene pandemijom koronavirusa, poručio je da bez prijeke potrebe ne dolaze u BiH za vrijeme trajanja ove krize, te da na taj način ne izlažu ni sebe ni građane BiH bilo kakvim neprijatnostima.

– Predsjedništvo BiH je danas informirano da su vlade entiteta i vlada Brčko distrikta proglasili stanje prirodne i druge nesreće. Mi očekujemo da Vijeće ministara BiH sutra to isto uradi na nivou BiH, i to će biti sutra urađeno – kazao je Džaferović.

U osnovi, kako je naveo, to mijenja mnogo stvari – pojednostavljuje procedure i pomaže da se efikasnije nosimo s ovim problemom.

– Ono što je nadležnost Predsjedništva BiH – pitanje komandovanja Oružanim snagama BiH – mi smo danas podržali da se prije svega ograniči, odnosno reducira broj graničnih prelaza preko kojih će moći da prelaze ljudi i robe. To će uraditi Vijeće ministara i to će biti urađeno onako kako je neophodno da život funkcionira s jedne strane, i da se s druge strane da što je moguće bolji odgovor na ovu pandemiju – poručio je Džaferoivć.

Podržana je i ideja, potcrtava, da se na tim graničnim prelazima uspostave karantini.

– Spremni smo da donesemo naredbu da OSBiH i oprema OSBiH budu stavljeni u tu funkciju – pojašnjava Džaferović, prenose Vijesti.ba.

Uskoro opširnije…



(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*