Ambasador Kine: Naš narod spreman da stane uz prijateljske narode BiH

Đi Ping, ambasador Kine u BiH, poručio je da je kineski narod spreman da stane uz prijateljske narode BiH i pomogne im u borbi protiv virusa korona.

On smatra da pandemija virusa korona predstavlja zajednički izazov svih država svijeta, te da se trenutno i BiH suočava sa izazovima uzrokovanim pandemijom.

“Primjetio sam da relevantne institucije u BiH, u skladu sa instrukcijama eksperata i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivno poduzimaju mjere na prevenciji i kontroli pandemije. Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i prijatelji civilnog društva BiH, na različiti način pružali podršku i pomoć, u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv pandemije virusa korona”, naveo je Đi Ping u pisanom saopštenju.

Podsjetio je da je prošle sedmice održan video sastanak stručnjaka Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem su kineski stručnjaci podijelili iskustva u prevenciji, kontroli i liječenju pandemije.

“Mi ćemo nastaviti održavati razmjenu informacija sa bh. stranom, te pružiti svaku pomoć u okviru svog kapaciteta. Svi ljudi čine jednu porodicu koja zajedno živi u ovom globalnom selu”, smatra Đi Ping.

Prema njegovim riječima, kineska strana je spremna da, zajedno sa međunarodnom zajednicom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nastavi ulagati napore u borbi protiv pendemije kako bi izvojevali pobjedu.

“Udaljimo se od razlika u društvenim sistemima, istoriji, kulturi i fazama razvoja, te zajedno zaštitimo globalno selo koje dijeli i dobro i zlo, te izgradimo zajednicu zajedničke budućnosti čovječanstva. Kad je svijet dobro, Kina je dobro. Kad je Kina dobro, svijet je bolji”, zaključio je Đi Ping.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*