MADRID, SPAIN - MARCH 14: A cleaner wears protective mask and gloves as she works next to an ad board providing information about Coronavirus in Principe Pio Metro station on March 14, 2020 in Madrid, Spain. The Spanish government has declared a state of emergency and is imposing a 15 day nationwide lockdown to control the spread of the novel coronavirus. Nonessential businesses will have to close temporarily. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

EU zatvorila granice

Lideri EU postigli su sporazum da zatvore granice Evropske unije na 30 dana dok se bore sa fatalnim korona virusom.

Evropska komesarka Ursula von der Leyen kazala je da je prijedlog ‘dobio veliku podršku od članica. Sada ga trebaju sprovesti. Kažu da će to odmah učiniti.’

Na konferenciji za medije u utorak uvečer, regionalni direktor za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije, Hans Henri P. Kluge kazao je da su 152 zemlje ugrožene virusom COVID-19, stvarajući novu realnost za milione ljudi u svijetu.

– Evropa je epicentar prve pandemije korona virusom i svaka zemlja bez izuzetka mora poduzeti najsnažnije mjere kako bi usporila širenje virusa. Takve mjere moraju uključiti djelovanje zajednice. Razmišljanje na način ‘ne tiče me se’ nije opcija, podvukao je Kluge.

Italija je sada treća po redu u svijetu po broju smrtnih slučajeva; Rim je u utorak registrirao još 345 smrtnih slučajeva, te sada ukupan broj iznosi 2.500.

Ukupan broj smrtnih slučajeva kao posljedica korone u svijetu je oko 7.800.

Italijanska civilna zaštita prognozira još 3.500 novih slučajeva zaraze, te najavljuje da su spremni kreveti za intenzivnu njegu u Bergamu koji je najteže pogođen u Lombardiji.

Francuska je zatvorena od utorka, kao i Španija.

U Velikoj Britaniji se samo u 24 sata pojavilo 400 novih slučajeva. NA Britance se apelira da drže društvenu distancu i ne psojećuju barove, klubove i restorane jer su isti i dalje otvoreni kao i škole. Premijer Johnson apelira na starija lica da ne izlaze naredna tri mjeseca.

Velika Britanija je najavila oko 360 milijardi funti eura kreditnih sredstava za privatne biznise kako bi ih zaštitila od propadanja zbog pandemije. Slično je uradila i Španija sa 200 milijardi eura kredita.

U međuvremenu, u SAD se testiraju se eksperimentalne vakcine, ali stručnjaci upozoravaju da će trebati oko 18 mjeseci da se odobre.

U svijetu je ukupno zaraženo oko 195.000, a 7.800 osoba je preminulo.

Svjetska zdravstvena organizacija apelira na potrebu testiranja kako bi se spriječilo širenje zaraze jer se korona najviše širi prije pojave simptoma.

Kineski grad Wuhan je u utorak prijavio samo jedan novi slučaj zaraze, prenosi Euronews.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*