Kinezi dodatno pomažu: Više od 300 ljekara i tone medicinske opreme stiglo u Italiju

Više od 300 ljekara intenzivne njege iz Kine pristigli u Italiju kako bi pomogli u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom. Zajedno s njima stižu i zaštitne maske, respiratori i druga medicinska oprema. Međutim, napori Kine da pruži pomoć Evropi, iako su veoma dobodošli, mali su u poređenju s evropskim zdravstvenim potrebama, piše Wall Street Journal. Samo jednoj privremenoj bolnici u Milanu trebat će 500 ljekara i oko 1.400 medicinskih sestara za brigu o 400 pacijenata na intenzivnoj njezi.

Većina medicinskih potrepština koje su stigle iz Kine predate su italijanskom Crvenom križu. Proteklog dana u Milanu je dočekana grupa od 37 ljekara i 20 tona medicinske opreme koja će biti raspoređena u bolnicama širom Lombardije, područja Italije koji je najviše pogođeno zarazom. Inače, prvi tim kineskih ljekara iz provincije Sichuan stigao je u Italiju 13. marta.

Kako su ranije kazali iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, njihovi medicinski eksperti će pomoći Italiji čiji zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom zbog bolesti Covid-19. Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio saopćio je da će u Italiju stići kineski ljekari koji su se suočili s prvim slučajevima koronavirusa u Wuhanu. Oni će podijeliti svoje iskustvo sa italijanskim medicinskim stručnjacima.

Podsjećamo, iz Italije su proteklog dana stigle i prve dobre vijesti. Naime, 79-godišnji muškarac uspješno je izliječen od koronavirusa, i to eksperimentalnim lijekom remdesivirom u bolnivi San Martino u Genovi. Ovaj lijek korišten je i prilikom liječenja od SARS-a i MERS-a.

Pomoć Kine nije stigla samo u Italiju. Kineska vlasti poslale su medicinsku opremu i u Francusku i Španiju u kojoj je situacija sve gora uslijed širenja koronaviruasa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*