U toku turnir kandidata FIDE 2020.

Turnir kandidata FIDE 2020. zvanično će je otvoren 16. marta 2020. u Ekaterinburgu, u Rusiji. Jedan od najvažnijih šahovskih događaja godine, okupiće osam najboljih svjetskih igrača koji se takmiče za izazivača u meču za titulu FIDE svjetskog šampiona protiv  Magnusa Carlsen krajem ove godine.

Učesnici turnira su Fabiano Caruana (SAD), Ding Liren (Kina), Wang Hao (Kina), Alexander Grischuk (Rusija), Ian Nepomniachtchi (Rusija), Kirill Alekseenko (Rusija), Anish Giri (Holandija) i Maxime Vachier -Lagrave (Francuska), koji je zamijenio Teimour Radjabov (Azerbejdžan), nakon što je Radjabov odlučio da odustane od učešća na turniru (zbog dešavanja sa virusom tražio odgodu takmičenja ali svjetska šahovska organizacija mu nije udovoljila).

Osam igrača igraće dvokružni turnir (14 kola). Turnir će trajati od 17. marta do 3. Aprila, kada ćemo saznati novog izazivača svjetskog prvaka.

Turnir:

Igreće se  u hotelu Hyatt Regency (Adresa: Ulica Borisa Yeltsina 8).

Partije će se igrati sledećih datuma: 17-19. marta; 21. i 23. marta; 25.-27. marta; 29. i 31. marta, 2. marta – 3. aprila. Slobodni dani: 20., 24., 28. i 1. aprila. Početak svih kola biće u 16 sati po lokalnom vremenu, osim 14. kola, koje će početi u 15 sati po lokalnom vremenu 3. aprila.

Ceremonija zatvaranja planirana je 3. aprila u 21.30 sati u Sima-Landu (Adresa: 86, ulica 8, Černjahovskog 8).

Nagradni fond:

Nagradni fond za turnir  je 500.000 eura.

Ovo je najveći dosad nagradni fond za turnir kandidata.

Komentari:

Objavljivaće se komentari na engleskom, ruskom i kineskom jeziku.

Prenos uživo će biti na glavnoj strani zvaničnog web sajta turnira: https://en.candidates-2020.com/main.

Počasni potpredsjednik FIDE Judit Polgar, GM Daniel King i GM Evgenij Miroshnichenko komentarisaće partije na engleskom jeziku.

Sergej Šipov će komentarisati partije na ruskom jeziku.

Kineski komentatori biće bivša svjetska šampionka Hou Yifan i trostruka šampionka  Kine i 14-puta šampionka Holandije Peng Zhaoqing.

Dodatni događaji:

Na Turniru kandidata predstaviće se dodatni događaji fokusirani na promociju šaha u lokalnoj zajednici.

16.marta održaće se „Karpovljev brzopotezni kup“, a zatim i Ruski rapid šahovski kup za dječake i djevojčice u kategorijama U-9, U-11, U-13 i U-15. 17. i 18. marta, biće održan Kup gubernatora Sverdlovske regije Evgenije Kuyvašev.

Takođe, planirana je i izložba maraka 12. svjetskog šampiona Anatolija Karpova, kao i prezentacija eksponata iz Šahovskog muzeja Šahovske federacije Rusije.

Zdravlje i sigurnost:

Na snazi ​​su sljedeće zdravstvene i sigurnosne mjere:

  1. Otvoriće se kontrolni punkt s kvalifikovanom medicinskom sestrom za sve učesnike turnira, te zvaničnike i posjetioce u publici. Na ovom punktu će posjetioci biti provjereni na simptome Covid-19 prije ulaska u salu, uključujući i provjeru njihove tjelesne temperature.
  1. Sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola biće dostupna u svakom trenutku.
  2. N95 maske za lice uvijek će biti dostupne u potrebnoj količini. Zavisno o procjeni situacije, nošenje maski može postati obavezno posjetioce u publici.
  3. Rukovanje prije i poslije partije nije obavezno.
  4. Gledaoci koji dođu na mjesto događaja neće imati pristup sali za igru.
  5. Preventivne mjere (maske, dezinfekciona sredstva) moraju se predvidjeti u svim hotelskim sobama u kojima će boraviti učesnici i zvaničnici, kao i u svim vozilima koja se koriste za turnir.

Mogu se izvesti i druge preventivne mjere, zavisno od zahtjeva.

Mediji:

Filmskim ekipama  i fotografima biće omogućeno da budu u sali za igru ​​tokom prvih pet minuta igre za svako kolo. Dužina vremena koje fotografi i ekipe imaju u sali podliježe FIDE propisima i odlukama glavnog sudije.

Organizatori:

Organizatori turnira kandidata 2020. su Međunarodna šahovska federacija (FIDE), šahovska federacija Rusije (CFR) kao i vlada Sverdlovske oblasti i Šahovski savez Sverdlovske oblasti.

Izvještaj prvo i drugo kolo

Prvi favorit za izazivača je ujedno i posljednji poraženi od svjetskog prvaka Magnusa Carsena je amerikanac Fabio Caruana sa rejtingom od 2842. Rejting. Ujedno to je i njegov najbolji rejting što znači da igra u veoma dobroj formi. Napomentut ćemo da je Velemajstor Fabio Caruana na svjetskoj listi drugi igrač od maja 2018. godine.

Ljubitelji šaha teško mogu da se žale na vrhunski turnir koji je u toku u trenutku kada je gotovo svaki drugi sportski događaj otkazan – naročito kada taj turnir proizvodi uzbudljive igre kao i dramu od samog početka.

Veliko iznenađenje nakon drugog dana je loš početak za GM Ding Liren (Kina), koji nije izgubio niti jednu partiju na prethodnom turniru kandidata. Kao jednog od najvećih favorita za pobjedu na ovom turniru, teško je vjerovati da se on već gotovo oprašta od borbe za izazivača.

Dve odlučujuće jučerašnje partije završene su nekoliko minuta jedna za drugom jer su i Caruana i Maxime Vachier -Lagrave pobedili sabijhelim figurama vrlo ubedljivo – jedna u lomljenom napadu, a druga u pozicionirajućoj aferi.

U svom prvom susretu s Alekseenkom, Caruana je odabrao varijantu 4.f3 Nimzo-Indijke, za koju nikad u karijeri nikada nije igrao. “To je takođe vrlo rizično za Bijele”, rekao je posle.

Ako je ovo znak da je svjetski broj dva voljan igrati još oštrije linije u uvodnom dijelu, njegovi protivnici imaju razloga biti malo zabrinuti – a to uključuje i samog svjetskog prvaka ako bi se trebao suočiti s istim protivnikom u sljedećem meču za titulu .

Caruana je bio optimističan, dijelom i zato što je njegovom protivniku ostalo samo 17 minuta za poteze 20-40. Imao je puno vremena što je završio u lijepoj kombinaciji žrtvom figure.

Rezultati prvog kola:

M. Vachier-Lagrave – F. Caruana      remi

Ding Liren – Wang Hao                     0:1

 A. Giri – I. Nepomniachtchi              0:1

 A. Grischuk – K. Alekseenko            remi

Rezultati drugog kola:

F. Caruana – K. Alekseenko              1:0

I. Nepomniachtchi –A. Grischuk      remi      

M. Vachier-Lagrave – Ding Liren       1:0

Wang Hao – A. Giri                           remi

Koliko će turnir biti naporan može se vidjeti i iz činjenice da niko nije nema dva poena iz dvije partije.U četvrtak u 12 sati po našem vremnu na rasporedu je treće kolo.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*