UŽIVO: U RS se uvodi policijski sat, u BiH jedan pacijent pozitivan na virus

Prva tri slučaja zaražnih koronavirusom u Sarajevu potvrđena su sinoć nakon provedene laboratorijske analize na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Osim tri potvrđena slučaja u Sarajevu, analizom su utvrđena i dva oboljela u Goraždu i jedan u Tešnju. Svi su vezani za proslavu u Konjicu. Analizom je utvrđeno i sedam negativnih. Ukupno je državi zaraženo 89 osoba, a dvije su izliječene.

12:31 – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se od večeras od 20 sati do pet ujutro uvodi zabrana kretanja za sve građane Republike Srpske. 

12:15 – Štab za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj održao je danas sjednicu na kojoj su razmatrane primjene mjera kada je u pitanju suzbijanje širenja novog virusa korona u ovom bh. entitetu.

11:43 – Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pozvao je jutros sve osobe s područja Tuzlanskog kantona, koje su boravile i prisustvovale svečanom obilježavanju 70 godina kompanije ‘Igman’ u Konjicu, da se odmah telefonski jave službama higijensko-epidemioloske zaštite u domovima zdravlja prema mjestu svog prebivališta.

11:42 – Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, objavljenog jučer u popodnevnim satima, u Republici Srpskoj nema novih registrovanih osoba kod kojih je utvrđen novi virus korona, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva RS.

11:29 – Profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dženana Hrustemović upozorila je građane da je vrijeme sa se svi uozbiljimo i ne izlazimo iz kuća bez prijeke potrebe. Život treba prilagoditi novoj situaciji, a ističe kako je upravo sada vrijeme da uradimo sve one stvari koje smo odlagali zbog nedostatka vremena.

11:21 – Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje.

11:06 – U narednom periodu, naša grupa se stavlja na raspolaganjem svim građanima kojima je potrebna pomoć, bilo to u vidu odlaska po lijekove u apoteku ili kupovine namirnica, pa do svakog vida pomoći državnim tijelima i institucijama, naveli su iz navijačke grupe BH Fanaticos.

10:59 – U narednom periodu, naša grupa se stavlja na raspolaganjem svim građanima kojima je potrebna pomoć, bilo to u vidu odlaska po lijekove u apoteku ili kupovine namirnica, pa do svakog vida pomoći državnim tijelima i institucijama, naveli su iz navijačke grupe BH Fanaticos.

10:56 – Obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio Naredbu o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, ovom prilikom, uvažavajući činjenicu da su za provođenje iste zadužena kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, apelujemo na građane Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju navedene naredbe.

10:40 – Koronavirus nije nimalo jednostavno zarazno oboljenje, ali nije to ni prva zaraza ni infekcija s kojom smo se suočili, istakla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) vrhunski stručnjak u oblasti pulmologije prof. dr. Zehra Dizdarević, inače nekadašnja šefica Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu “Podhrastovi” i doktorica koja je bila angažirana u vrijeme kada se u Jugoslaviji borilo sa epidemijom Variole (boginja).

10:12 – Danas je potvrđeno 40 novoboljelih osoba novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do 21. ožujka potvrđeno je sveukupno 168 oboljelih osoba, priopćeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

10:01 – Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez apelovao je na građane da se pridržavaju mjera ističući kako i dalje postoje nesavjesni pojedinci zbog kojih imamo novooboljele širom BH.

9:20 – Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić poziva Federalni štab civilne zaštite da podhitno uvede mjeru potpunog zatvaranja sarajevskog aerodroma i ulaska i izlaska u Kanton Sarajevo u cilju suzbijanja korona virusa i izbjegavanja najgoreg scenarija u Kantonu Sarajevo i cijeloj Bosni i Hercegovini.

8:55 – Primjer Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa u Kini gde nijedan novi slučaj zaraze nije prijavljen od četvrtka, predstavlja nadu za svijet, ocijenio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus.

8:42 – Prva osoba izliječena od koronavirusa za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini.

8:38 – Još jedna osoba u BiH zaražena je korona virusom. Radi se o pacijentu iz Konjica.

8:22 – Duge kolone teretnih vozila čekaju u oba smjera na graničnom prijelazu Gradiška sa Hrvatskom, te na Rači i u Karakaju na granici sa Srbijom, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Republike Srpske. 

8:00 – U Zagreb je stigao zrakoplov sa zaštitnom opremom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

7:55 – Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite u petak u 24:00 obustavljen je javni saobraćaj u cijeloj FBiH.

7:50- “Obzirom na epidemiološku situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, pojačane su epidemiološke i sve druge potrebne mjere zdravstvenoga nadzora, kako bi se pronašli slučajevi po definiciji slučaja, pružila adekvatna zdravstvena njega oboljelima, uz ograničenje širenja virusa, minimizirao prenos s čovjeka na čovjeka na području FBiH, te transparentno komuniciralo s javnošću”, istakla je prof dr med sc Aida Pilav, predsjednica Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*