Obavijest za bolesnike sa transplantiranim bubregom koji su pod kontrolom ljekara Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u UKC Tuzla

Zbog pandemije COVID19 i smanjenja rizika za bolesnike i osoblje, obustavlja se do daljnjeg rad transplantoloških (Tx) ambulanti na Odjelu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla. Preporučuje se slijediti uputstva:

  1. Obavljat će se telefonske konsultacije s bolesnicima u dane kada su bili naručeni za pregled (bolesnici će biti pozivani telefonom).
  2. Na osnovu dosadašnjeg stanja bolesnika i telefonskog razgovora napisat će se recepti za imunosupresivnu terapiju, a bolesnici će naknadno potpisati naloge.
  3. Sestra sa Odjela će u apoteci podići lijekove.
  4. Bolesnik ili član njegove porodice (s ličnom/osobnom kartom) po dolasku do bolnice obavezni su javiti se na info pult sestri domaćici ili službi zaštite koji su u obavezi kontaktirati odjel.
  5. Medicinska sestra -tehničar je dužna da lijekove dostavi lično do info pulta i nakon izvšene identifikacije i provjere ličnih dokumenata lijekove uruči pacijentu odnosno pratnji.
  6. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja bolesnika, potrebno je da se isti javi telefonom prvo svom nadležnom ljekaru, potom ljekarima UKC Tuzla na telefonske kontakte odjela: 035 303 106, 035 303 394.
  7. U slučaju potrebe za hospitalizacijom bolesnika, ona se vrši u za to nadležnoj sekundarnoj/tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi za stacionarno liječenje, a komunikaciju s nama ostvaruju nadležni ljekari te ustanove.
  8. Evenutalni prijem na naš Odsjek za transplantaciju unaprijed bi se dogovarao s nadležnim ljekarima.
  9. Pregledi s nalazima u našoj Tx ambulanti obavljat će se samo za nedavno transplantirane pacijente kod kojih za to postoji medicinska indikacija (ti bolesnici će biti obaviješteni telefonom).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*