Obavijest za bolesnike sa transplantiranom jetrom koji su pod kontrolom ljekara Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla

Zbog pandemije COViD 19, a cilju smanjenja rizika za bolesnike i osoblje, obustavlja se do daljnjeg rad transplantoloških (TX) ambulanti Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

PREPORUČUJEMO VAM DA SLIJEDITE UPUSTVA U NASTAVKU TEKSTA

  1. Kontaktirati pacijente telefonskim putem 24 sat prije naručenih pregleda
  2. Na osnovu dosadašnjeg stanja bolesnika i telefonskog razgovora napisati recepte za imunosupresivnu terapiju, a bolesnicima naknadno dati naloge za potpis.
  3. Medicinska sestra-tehničar raspoređena u transplantološkoj ambulanti će na osnovu pot- pisanih recepata podići lijekove.
  4. Bolesnik ili uži član porodice sa identifikacionim dokumentom (lična/osobna karta) potrebno je da se javi sestri domaćici ili službi zaštite koji su u obavezi kontaktirati odjeljenje.
  5. Medicinska sestra-tehničar dužna je da lijekove dostavi lično do info pulta i nakon izvšene identifikacije i provjere ličnih dokumenata lijekove uruči pacijentu odnosno pratnji.
  6. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, potrebno je da se isti javi svom nadležnom ljekaru u matičnoj ustanovi, a nakon toga kontaktirati bolničko odjeljenje na brojeve: 035/303-358. ili 035/303-336.
  7. U slučaju potrebe za hospitalizacijom bolesnika, ona se vrši u za to nadležnoj sekundarnoj/tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi za stacionarno liječenje, a komunikaciju s nama ostvaruju nadležni ljekari te ustanove.
  8. Pregledi s nalazima u našoj TX ambulanti obavljat će se samo za nedavno transplantirane pacijente kod kojih za to postoji medicinska indikacija (pacijente obavijestiti telefonskim putem).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*