Prihvaćena tužba protiv Facebooka: Hoće li svakom korisniku platiti po 10.000 dolara zbog kršenja privatnosti?

Facebook je u problemima jer je suočen s ozbiljnom tužbom za povredu privatnosti korisnika. Ako izgube spor, bit će primorani platiti po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana.

Sutkinja okružnog suda u Kaliforniji donijela je u srijedu odluku da je tužba protiv Facebooka valjana i da proces može ići na sud.

Prema toj tužbi, koja je podnesena još krajem 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja te time prekršio akt o privatnosti u elektroničkim komunikacijama te zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije, prenosi news.com.au.

Kad bi god korisnici Facebooka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi slijedio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil online aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je integrirana u ionako već većinu web stranica na internetu.

Iz Facebooka su pokušali odbaciti te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Facebooka.

Sutkinja Phyllis Hamilton takvo objašnjenje nije prihvatila te ukorila tu socijalnu mrežu zbog njihove sugestije da “bilo kakva aktivnost koja nosi zaradu toj kompaniji treba biti shvaćena kao uobičajeno poslovanje”.

(Doznajemo.com/Dnevnik.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.