Orašje: Radnici danas kreću prema EU

Više od stotinu radnika četiri propale tuzlanske firme, koji su u petak navečer došli do Orašja, krenut će danas oko 9 sati prema graničnom prijelazu Orašje-Županja s namjerom da pređu u Hrvatsku i zatraže azil, prenosi ONASA.

To je jučer potvrdio novinarima Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika tuzlanske “DITA-e”.

Vlastima Tuzlanskog kantona dat je rok do ponoći, sa subote na nedjelju, da dođu u Orašje među radnike.

Mehmedović kaže da radnici nisu krenuli na ovaj put da bi ih neko varao i poigravao se s njima i da će svakako pokušati ući u Hrvatsku.

Ukoliko ih se u tome pokuša spriječiti, kako je rekao Mehmedović, “radije će umrijeti na graničnom prijelazu nego odustati od svojih zahtjeva”.

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na telefonskoj sjednici odlučila da radnicima propalih tuzlanskih firmi ponudi isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 220 maraka, a da 180 maraka dobiju u prehrambenim paketima.

Radnici su taj prijedlog odbili.

Ponudu Vlade Tuzlanskog kantona ocijenili su sramnom, jer ona ne predstavlja nikakvo rješenje. Radnici zahtijevaju da se odgovori na njihove zahtjeve i da se pronađu dugoročna rješenja.

Pedstavnici granične policije iz Orašja upozorili su radnike kako svi oni koji nemaju valjane dokumente neće moći izaći iz Bosne i Hercegovine.

Od 122 tuzlanskih radnika smještenih u oraškoj osnovnoj školi, samo 23-oje imaju potrebne dokumente za prelazak granice i ulazak u Hrvatsku.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*