Prva žrtva korona virusa u zdravstvenom sistemu u Srbiji

Do srijede, 25. marta, u 15 sati, u Srbiji je evidentirano ukupno 384 potvrđena slučaja korona virusa. U posljednja 24 sata testirani su uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na virus COVID-19. Od 81 novooboljela, 56 osoba je hospitalizirano, a preostalih 25 nalaze se u kućnoj izolaciji.

Danas je preminula i prva osoba koja je bila zdravstveni djelatnik. Preminula žena, ukupno četvrta žrtva korona virusa u Srbiji, bila je zaposlenica Doma zdravlja u Nišu, prenose srbijanski mediji.

Na redovitoj konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon rekao je da nema tačan broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, dodavši kako su se oni zarazili izvan svojih radnih mjesta te da se infekcija nije proširila u zdravstvenim ustanovama.

Dodao je kako je ključno pridržavati se propisanih mjera u borbi protiv širenja virusa, najavivši još strože zabrane, ako postojeće ne budu davale rezultat.

“Ulazimo uskoro u četvrtu sedmicu i sada je važno nastaviti s provođenjem mjera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti”, kazao je Kon.

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević istaknula je da jučer najavljeni početak masovnog testiranja u Srbiji neće značiti ništa ako i dalje na snazi ne budu zabrana kretanja i mjere socijalne izolacije.

“Suština jeste socijalna izolacija i svaka daljnja kontrola bi značila fokusiranja na sprječavanje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe”, kazala je Kisić.

Epidemiolog Kon pojasnio je da masovno testiranje ne podrazumijeva da će se testirati svako sa simptomima prehlade.

“Bit će proširena indikacija i testirat će se svi novi s određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu s njima, kao i oni koji budu dolazili iz inostranstva”, rekao je Kon.

Program N1 televizije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.