Novalić: Dobili smo pohvalu predsjednika WHO-a, svi koji ostanu bez posla će biti zaštićeni

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije Vlade FBiH obratili su se federalni premijer Fadil Novalić i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar povodom epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Premijer FBiH je kazao da je dosadašnje mjere na prevenciji i sprečavanju širenja virusa u Federaciji BiH pohvalio predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

“Molim građane da se i dalje pridržavaju. Vlada je dala saglanost za početak pregovora za Svjetskom bankom, a uskoro će i sa MMF-om. Za mjesec mart zakupcima prostora u vlasništvu FBiH smo snizili zakupninu na 50 posto, a ako kriza potraje s tendencijom da je potpuno ukinemo. Pozivamo i ostale nivoe vlasti da to isto učine”, rekao je.

On se dotakao i reduciranja broja članova Federalnog štaba civilne zaštite. Naglasio je da je to tehničko, a ne političko pitanje.

“Smjena dosadašnjeg Kriznog štaba u FBiH nije bio politički potez već tehničko pitanje da bi učinili štab što efikasnijim. U sastavu nisu bili bitni organi koji provode borbu protiv pandemije. Tamo su bile i ostale tri osobe, dopremijer je šef štaba, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamjenili onim koji stvarno učestvuju u borbi protiv koronavirusa“, rekao je Novalić.

Nestašica brašna nema, rade se i ekonomske strategije

On je kazao da je štab sada efikasniji. Dodao je da se ovo pitanje ne treba politizirati i da su već sinoć dobijena potrebna sredstva za nabavku medicinske opreme, a Vlada FBiH je to kasno sinoć i odobrila.

Na pitanje kako se namjeravaju zaštiti radnici koji su ostali bez posla, Novalić je odgovorio:

“Ekonomska pitanje će biti najvažnije nakon zdravstvenog. Intenzivno radimo na ekonomskim modelima i koristimo konakte sa svim ekonomskim stručnjacima, svi smo angažovani i paralelno rješavamo i taj problem. Mi moramo reći da ćemo učiniti sve za one koji budu otpušteni. Neće ostati bez zaštite, neće ostati bez primanja. Zakon im garantuje da će imati primanja“, rekao je.

Novalić je kazao da ima podatak da je u martu bez posla ostalo 3.543 osoba.

“Taj broj nije još velik i možemo ga servisati. Ako bude i veći, mi smo spremni kroz poseban fond, da bi održali socijalnu situaciju podnošljivom. Najavili smo dva fonda i aktivne mjere tek slijede“, poručio je.

Novalić je odgovorio i na pitanje da li će FBiH zabraniti izvoz brašna i koliko je izvezeno brašna do sada.

“Te informacije nemam jer ja pratim samo da li ima nestašica. Nestašice nema, ali postoji samo veća potražnja. I danas se uvozi još pšenice. Dakle nema poremećaja u snabdijevanju pšenice, jedino ima u većoj potražnji“, odgovorio je.

DETALJAN UVID U STANJE

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 520 osoba: Otkrivena dva nova klastera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar je kazao da je u odnosu na posljednji izvještaj (jučer u 18 sati), do jutros je testirano novih 18 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod pet osoba. Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda.

“U FBiH je do danas testirano ukupno 517 osoba, a u HNK – 26, u KS – 9, ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6, BPK – 4, Posavski kanton – 1 i SBK – 1. Tuzlanski kanton i Kanton 10 nisu prijavile pozitivne slučajeve”, rekao je.  Više od 30 hiljada ljudi je pod nadzorom.

“To smatramo uspješnom protuepidemijskom mjerom koju sprovodimo“, rekao je Pehar i pozvao građane na poštivanje svih mjera u sprečavanju širenja virusa.

Od građana zavisi zaustavljanje širenja virusa

Naglasio je da su sljedeće 2-3 sedmice ključne u razvoju situacije na prostoru FBiH.

“Od svih nas ovisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo ponašali odgovorno, krivulja koja prikazuje razvoj epidemije bit će manja što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sistem i tako ćemo izbjeći tzv. Talijanski scenarij“, naveo je.

On se zahvalio svim građanima koji strpljivo, pozorno i odgovorno prate i poštuju sve naredbe i preporuke.

“Tražim i od onog manjeg dijela koji nisu svjesni činjenice u kojoj fazi se sada nalazimo, da promjene svoj neodgovoran stav i da se počnu ponašati odgovorno jer je to ključ uspjeha kako da što bezbolnije izađemo iz ove situacije“, izjavio je Pehar.

Na pitanje kada će početi strategije masovnijeg testiranja, Pehar je odgovorio:

“Sada ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i taj momenat će biti preloman i on će promijeniti strategiju da testiramo više. Ići ćemo u široko testiranje tako da ćemo moći lakše pratiti razvoj epidemiološke situacije u FBiH i sukladno tome predlagati mjere da se to stanje drži pod kontrolom“, kazao je.

On je istakao da danas dolazi pošiljka od 1.500 testova koji će sutra biti distribuirani širom FBiH.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.