Profesorica Mirsada Hukić s timom pokreće geoportal za prevenciju i sprečavanje širenja koronavirusa

Akademkinja i specijalistkinja mikrobiologije Mirsada Hukić u saradnji s drugim stručnjacima pokreće web geoportal za praćenje prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja koronavirusa koji će prije svega u velikoj mjeri pomoći zdravstvenim radnicima u BiH. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako je za portal Klix.ba ispričala profesorica Hukić, riječ je o epidemiološkom lokacijsko-obavještajnom sistemu koji će služiti za bolju razmjenu informacija, donošenja odluka, koordiniranja akcija između svih nadležnih tijela i institucija te boljeg informisanja javnosti.

Geoportal je namijenjen različitim korisnicima i sadržavat će značajne podatk

e

“Geoportal ćemo pripremiti za dva do tri dana, ali za kompletan unos podataka trebat će nam onoliko vremena, koliko partneri budu spremni za saradnju. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav je prva izrazila spremnost za saradnju i ustupanje podataka. Geoportal je namijenjen različitim korisnicima (Krizni štabovi CZ, zdravstvene službe, sigurnosne službe, logistički centri, terensko osoblje za epidemiološku istragu i građani) tako da će i pristup informacijama biti selekcioniran”, pojasnila je profesorica Hukić.

Geoportal će, između ostalog, sadržavati epidemiološke statističke podatke, prostorne informacije i interaktivne karte sa položajem i kodiranim podacima izoliranih, testiranih i hospitaliziranih osoba, lokacije prijavljenih osoba sa poteškoćama u razvoju, planiranje pomoći ugroženim osobama, kao i brojne druge značajne informacije i podatke koji mogu doprinijeti adekvatnom praćenju širenja koronavirusa i njegovom suzbijanju.

Profesorica je naglasila da u ovim trenucima naučnici moraju biti uključeni u rješavanje aktuelnih problema u nauci i svojoj zemlji i svoje kapacitete usmjeriti u rješavanje problema nastalih izbijanjem pandemije, uključujući izučavanje virusa i njegove prirode.

“U Akademiji nauka i umjetnosti BiH formiran je Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline koji je zadužen za izučavanje novih mikroorganizama. Odbor je po sastavu multidisciplinaran. U njemu aktivno rade mikrobiolozi, infektolozi, epidemiolozi, doktori različitih drugih specijalnosti, geo-informatičari i hemičari.
Odbor je prepoznao prijetnju od širenja epidemije koronavirusa u BiH”, navela je naša sagovornica.

Naučnici i stručnjaci žele ovaj projekt volonterski uraditi

Zahtjeve za podršku ovom projektu su poslali svim relevantnim institucijama, među kojima su i Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, državno ministarstvo sigurnosti.

“Poslali smo zahtjeve još i Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH. Bez podrške i saradnje navedenih subjekata nije moguće provođenje ovakvog projekta. U ovom momentu ne očekujemo finansijsku pomoć. Cilj nam je da što prije povežemo sve relevantne podatke koji utječu na dinamiku širenja virusa i učinimo ih dostupnim za korištenje službama koje se bave svim aspektima kontrole epidemije i spašavanju života”, naglasila je akademkinja Hukić.

Profesorica je istakla kako svi stručnjaci i naučnici žele ovaj projekt uraditi volonterski te je navela ko je sve uključen u njegovu realizaciju.

“Predsjednik ANUBIH akademik Miloš Trifković je u potpunosti angažovan na koordiniranju pripreme ovog projekta. Prof. Mirza Ponjavić je za izradu projekta dao na raspolaganje intelektualne i materijalne resurse svoje kompanije GAUSS, za mikrobiološki i epidemiološki aspekt izrade projekta na raspolaganju je Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje ‘NALAZ’, BH Telecom nam je ustupio svoje resurse bez nakade (2 mjeseca), a očekujem da će biti još volontera za rad na projektu. Posebno pozivamo studente informacionih tehnologija da nam se priključe za punjenje baze podataka”, poručila je Hukić.

Profesorica Hukić apeluje na poštivanje epidemioloških mjera

Profesorica Hukić se osvrnula i na trenutnu situaciju s koronavirusom gdje je navela da je zbog nedovoljnog poznavanja njegove prirode zapravno najbitnije poštovati sve epidemiološke mjere koje se preporučuju.

“Iako je koronavirus nov i neistražen, on kao i svaki drugi virus ima isti životni ciklus. On je bezuslovni parazit, koji živi i razmnožava se samo u živoj ćeliji. Poslije određenog vremena, milioni virusnih čestica se oslobađaju iz zaražene ćelije i kreću u potragu za novim domaćinom. To je moment kada virus mora izaći u vanjsku, za njega neprijateljsku sredinu, a ujedno to je slaba karika u životnom ciklusu virusa. Na nama je da ga spriječimo da dospije do naših zdravih ćelija i da ga ostavimo da propadne u vanjskoj sredini”, pojasnila nam je profesorica.

Kako bi se došlo do takve vrste uništenja koronavirusa, profesorica Hukić je još jednom apelovala na građane da poštuju socijalnu distancu, kao i izolaciju koja im se preporučuje. Naglasila je da je iznimno važno da često peru ruke toplom vodom i sapunom i da se zbog toga osjećaju dobro i korisno zbog toga što doprinose sprečavanju širenja ovog virusa.

“Oni koji su bili u kontaktu sa oboljelim ili s putovali u žarišta epidemije, treba da budu iskreni i da daju tačne podatke. Skrivanje takvih informacija će doprinijeti razbuktavanju epidemije i ugroziti mnoge živote. Zdravstveni radnici su profesionalci, koji znaju kako da se zaštite, samo im treba obezbijediti potrebna sredstva i blagovremene i tačne informacije. To je upravo ono što želimo postići našim geoportalom”, zaključila je profesorica Hukić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*