Hrvatska: Josipović i Grabar-Kitarović idu u drugi krug predsjedničkih izbora

Aktualni predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović (SDP) prema neslužbenim rezultatima DIP-a tijesno je pobijedio u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora, a slijedi ga Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), koja za njim zaostaje za svega 1,33  posto.

Po privremenim i neslužbenim rezultatima DIP-a, koji se temelje na 99,07 posto obrađenih biračkih mjesta, Josipović je osvojio 38,50 posto te će se u drugom krugu za dva tjedna za čelno državničko mjesto boriti s Grabar Kitarović koja je osvojila 37,17 posto.

Slijede ih Ivan Sinčić (Živi zid) koji je osvojio 16,44 posto glasova i Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) sa 6,28 posto glasova. Nedjeljnim izborima, sa stanjem u 22,30 sati, pristupilo je 47,11 posto birača (njih 1.781.194).

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer kako će se hrvatski predsjednik,  odnosno predsjednica, vjerojatno, izabrati u drugom krugu, 11. siječnja 2015.

“Situacija koju sada imamo ne omogućava da sve završimo u prvom krugu i vjerojatno ulazimo u drugi krug sa dvoje kandidata, a  izbori će biti 11. siječnja, rekao je Hrvatin na kraju izbornog dana.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora mogli bi biti poznati tijekom utorka, nakon čega teku rokovi za prigovore.  Izuzme li se jedan slučaj iz Zagreba, nije bilo dojava o incidentima,  a i u zagrebačkom slučaju utvrđeno je da nema elemenata prekršaja.

Hrvatin je potvrdio da je na jednom biračkom mjestu jedan birač umro prirodnom smrću, te izrazio sućut obitelji.

Josipović: pobijedio sam u prvom krugu, pobijedit ću i u drugome

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović izjavio je u nedjelju navečer po objavi prvih neslužbenih rezultata predsjedničkih izbora  kako je pobijedio u prvom krugu te da će pobijediti i u drugome jer nudi program koji je “put izlaska iz krize i jačanja Hrvatske”.

“Dragi prijatelji, pobijedili smo u prvom krugu, pobijedit ćemo i u drugom krugu”, rekao je Josipović u govoru koji su u više navrata  njegovi simpatizerizi prekidali pljeskom i skandiranjem. Josipović je  u njemu žestoko napao i HDZ kazavši kako se ne smije “zaboraviti da oni koji su još jučer krali u Hrvatskoj danas misle da mogu predstavljati poštenje”.

Osvrnuo se i na govor svoje protukandidatkinje u drugome krugu, Kolinde Grabar-Kitarović kazavši da se u njemu moglo čuti kako se “nešto iz poraza pretvara u pobjedu”. “A pobijedili smo mi. Pobijedili  smo zato jer moj program nudi Hrvatsku drukčiju od ove danas. Nudi Hrvatsku s više demokracije, s više ljudskih prava, tolerantniju Hrvatsku koja otvara nove perspektive i gradi modernu ekonomiju 21. stoljeća u kojoj neće biti ovoliko nezaposlenih, u kojoj će se puno bolje živjeti i poštivati vrijednosti tradicije, vrijednosti hrvatskog društva”, rekao je.

“U ovih 15 dana koji su pred nama uvjerit ću Hrvatsku da je moj program put izlaska iz krize i put jačanja naše Hrvatske. Uvjerit ću  ne samo one koji su glasali za mene ili koji su glasali protiv nepravde, nego i one koji nisu izašli na izbore, a možda i neke od onih koji su svoj glas dali mojim protukandidatima, Kujundžiću i Grabar-Kitarović”, naglasio je Josipović.

Siguran je u to da će građani u drugome krugu “razmišljati o budućnosti” te će se “možda manje voditi emocijama, a više brigom za  Hrvatsku”. “Zato 11. siječnja izađite na izbore, dođite, glasajte za Hrvatsku, glasajte za pravi put”, pozvao je Josipović birače.

Grabar Kitarović obratila se i Josipovićevim biračima

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović nakon proglašenja prvih neslužbenih rezultata predsjedničkih izbora u  nedjelju navečer je čestitala svim protukandidatima, posebno MilanuKujundžiću i Ivanu Sinčiću, a obratila se i biračima Ive Josipovića poručivši da su i oni dio njezina programa “Za bolju Hrvatsku”.

Kazala je kako od 11. siječnja više neće biti podjela, “naših i njihovih” te najavila da će obnoviti zajedništvo iz 90-tih pod kojim  je Hrvatsku vodio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. “Rezultati su pokazali da je puno posla pred nama i moramo donijeti stvarne promjene u Hrvatsku. Naši su građani većinom glasali za promjene i  zaokret. Želimo hrabru, odlučnu i domoljubnu vlast koja će nas voditi naprijed, a ne u propast”, rekla je Grabar Kitarović koja je u prvom krugu tijesno izgubila od Josipovića.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako je uvjeren da će HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović pobijediti u drugom izbornom krugu, 11. siječnja.

“11. siječnja imat ćemo još veću feštu”, poručio je Karamarko okupljenima u izbornom
stožeru HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u Hypo centru. Od Grabar Kitarović očekuje da će kao predsjednica imati aktivan pristup prema Vladi, a ne, kako je rekao, skrivati njezine neuspjehe.

Ivan Sinčić: napravili smo nemoguće

Kandidat stranke Živi zid za predsjednika Republike Ivan Sinčić u nedjelju navečer je u završnom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata izbora i osvojenog trećeg mjesto poručio da su napravili  nemoguće te najavio da će osvojenih 300.000 glasova pretvoriti u mandate na parlamentarnim izborima iduće godine.

“Napravili smo nemoguće. Pokazali smo da se može, a može se zato što se mora”, istaknuo je. Rekao je da su u kampanji nametnuli prava  pitanja, kao što je monetarna reforma. Rekao je da Živi zid neće gledati besmislena prepucavanja “dok nam zemlja propada i narod nam se iseljava” te da najavljuju borbu na parlamentarnim izborima.

Upitan hoće li Živi zid pozvati svoje birače da podrže nekoga od predsjedničkih kandidata u drugom krugu Sinčić je odgovorio da neće.

“Ne. Ja iz moralnih razloga ne mogu poduprijeti niti jednog kandidata od ovih dvoje koje bi prema sadašnjim rezultatima išli u drugi krug, ali mogu samo reći tim ljudima da postupe prema svojoj savjesti”, poručio je Sinčić.

Kujundžić: Nisam razočaran

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić izjavio je u nedjelju navečer kako je izbornim rezultatima iznenađen, ali nije  razočaran, jer je sjeme nove Hrvatske bačeno i novi će predsjednik biti na Pantovčaku za 15 dana, izjavio je Kujundžić novinarima, aludirajući na “mrtvu utrku” u prvom krugu između HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović i aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Ustvrdio je kako je hrvatski narod svojim izlaskom na predsjedničke izbore i odabirom, ali i svojim neizlaskom, rekao zapravo što želi. To je volja hrvatskog naroda i treba ju poštovati, rekao je. No, nije se htio izjasniti hoće li dati podršku Kolindi Grabar Kitarović u drugom izbornom krugu.

“Birači će sami odlučiti, a ja ću reći za dan dva. No, manje je važno što ću ja reći, od onog što će oni prepoznati”, rekao je Kujundžić poručivši kako će Savez za Hrvatsku i dalje ostati na hrvatskoj političkoj sceni.

GONG: Demokratska atmosfera uz primjedbe na biračke odbore

Udruga GONG ocijenila je da su izbori za predsjednika Republike prošli uglavnom u demokratskoj atmosferi, ali i u znaku brojnih dojava građana, posebice tijekom poslijepodneva, o nekompetentnosti, nemaru i neosjetljivosti pojedinih članova biračkih odbora.

Upiti građana ukazuju da je velik dio njih ostao nedostatno informiran o izbornom postupku, te na potrebu za sustavnim poboljšanjima izbornog procesa i zakonodavstva, ocjenjuje GONG u priopćenju.

GONG posebno ističe nekompetentnost, nemar i neosjetljivost pojedinih članova biračkih odbora kao posljedicu njihove nedovoljne educiranosti.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, GONG je zaprimio brojne pritužbe na telefonsko nazivanje birača iz izbornih stožera, ponajviše HDZ-a i Ive Josipovića, na slanje sms poruka za “pravi put” Ive Josipovića, “na izbore” u ime Ivana Vilibora Sinčića slale su se e-mail poruke, te na glasanje “za Kolindu” s potpisom HSS-a.

Svjetske agencije: Sinčić iznenađenje izbora

Svjetske agencije ocijenile su kako je rezultat prvoga kruga hrvatskih predsjedničkih izbora održanog u nedjelju neočekivano tijesan, te  naglasile da je glavno iznenađenje izbora dobar rezultat mladog kandidata, “anarhista” Ivana Vilibor Sinčića.

Sadašnji predsjednik socijaldemokrat Ivo Josipović, piše France Presse, sastat će se 11. siječnja 2015. u drugome krugu izbora s kandidatkinjom konzervativaca Kolindom Grabar Kitarović, ali pravo je iznenađenje treće mjesto Ivana Vilibora Sinčića koji je u nedjelju dobio više od 16 posto glasova, a u kampanji se protivio članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Njemačka agencija dpa piše kako je nedjeljni rezultat neočekivano tijesan. Iako je funkcija predsjednika uglavnom protokolarna, piše  dpa, izborni rezultat dat će vjetar u leđa jednoj od dviju vodećih stranaka uoči parlamentarnih izbora krajem iduće godine.

U Josipovićevu se stožeru u nedjelju navečer nije moglo prikriti blago razočaranje rezultatom jer su ankete predviđale postotak bliži  apsolutnoj većini, piše talijanska ANSA. Protiv Josipovića radila je njegova bliskost s izrazito nepopularnom vladom lijevoga centra koja u  tri godine vlasti nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo pa zemlja ulazi u sedmu uzastopnu godinu recesije.

Ivu Josipovića za dva tjedna čeka teška bitka za drugi predsjednički mandat jer od birača frustriranih gospodarskim problemima zemlje nije uspio dobiti dovoljno glasova u prvome krugu, piše Reuters.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*