Na području TK 9 osoba pozitivno na korona virus, sa blažom kliničkom slikom

Na području Tuzle registrovano je ukupno 9 osoba pozitivnih na korona virus, saopćili su iz Kriznog štaba Civilne zaštite TK.

Medju prvim slučajevima je bila medicinska sestra iz Medical Instituta Bayer poznatijeg kao Centar za srce Tuzla, tako da su rađena testiranja osoblja. Sedam zaposlenika iz Centra je pozitivno , urađeni su testovi na još 36 osoba i rezultati se čekaju. Radi se i na obradi mogućih kontakata, tako da će u toku dana biti još testiranja.

Prve dvije zaražene osobe su na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla i stanje im je stabilno. Zdravstveno osoblje Medical centra ima blaze simptome sa temperaturom, općom malaksalošću. Pozitivna osoba je znak za pojačanu mjeru, ali ne mora osoba imati težu kliničku sliku, istaknula je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

U TK trenutno ima oko 250 komada testona na corona virus, očekuje se isporuka dodatnih testova iz Federalnog štaba civilne zaštite, izjavila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.  

Iz Kantonalnog štaba CZ TK mole stanovništvo da ne paniči i upozoravaju na novu naredbu. Od danas svi stanovnici TK iz domova ne smiju izaći bez maske i rukavica, zabrana je ulaska i u tržne centre bez opreme. Takođe, u narednom periodu će se vršiti pojačan nadzor nad privatnim poliklinikama.

Bilo je riječi da bi prvi izolatorij u TK trebao biti Medical Institute Bayer poznatiji kao Centar za srce Tuzla. Medjutim, jutros je istaknuto da će prvi izolatorij ipak biti na području Infektivne klinike UKC-a Tuzla, gdje su prvi slučajevi oboljelih i tretirani.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*