Nove satelitske snimke Evrope pokazuju značajan pad zagađenja zraka

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima širom Europe smanjen je nivo zagađenosti zraka, pokazale su najnovije satelitske snimke.

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog saobraćaja, najvećeg izvora dušikovog dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA) a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze covidom-19, jer duža izloženost zraku loše kvalitete može oslabiti imunološki sustav.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.