Brisel izdvojio 47,5 miliona eura za projekte suzbijanja epidemije

Evropska komisija izdvojila je 47,5 miliona eura za 17 istraživačkih projekata u okviru programa EU “Horizont 2020”, čiji je ključni dio pronalaženje lijeka za Covid-19, saopšteno je na internet stranici Unije. U pomenutim projektima učestvuje 136 istraživačkih timova iz EU i šire.

Projekti se, između ostalog, odnose na poboljšanje spremnosti i odgovora na širenje zaraze razvijanjem boljih sistema za praćenje radi sprečavanja i kontrolisanja širenja virusa korona.

Pored toga, projekti su usmjereni ka bržem testiranju, omogućavanju bržeg i preciznijeg dijagnostikovanja, pronalaženju novih načina liječenja i razvijanju novih vakcina.

Istraživački timovi će razmjenjivati rezultate, kako bi se ubrzao odgovor javnog zdravstva.

Komisija je pozvala i na sastavljanje prijedloga za istraživanja do kraja ovog mjeseca, a koji su usredsređeni na razvijanje načina liječenja i dijagnostikovanja, radi suočavanja sa trenutnom situacijom, ali i da bi se poboljšala spremnost u budućnosti.

Projekti se sprovode u okviru Inicijative za inovacionu medicinu, javno-privatnog partnerstva EU i farmaceutske industrije.

Očekuje se da će u istraživanje biti uloženo ukupno 90 miliona evra, od čega će jednu polovinu finansirati farmaceutska industrija, dok će druga polovina biti finansirana iz budžeta EU.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*