Popis stanovništva u SAD odložen zbog pandemije koronavirusa

Popis stanovništva – datum koji dolazi jednom u deset godina, na koji se konstatuje gdje koji stanovnik živi, bio je 1. april, ali su SAD gotovo paralisane širenjem novog koronavirusa, te je on odložen. Međutim, zvaničnici popisa obećali su da će posao biti obavljen.

Širenje virusa prisililo je američki Biro za popis stanovništva da obustavi terenske operacije na mjesec dana, od sredine marta do sredine aprila, kada bi trebalo da angažuje do 500.000 popisivača.

Biro je odložio i početak prebrojavanja beskućnika i ljudi koji žive u grupnom smještaju – studentskim i staračkim domovima, i odložio je okončanje popisa s kraja jula na sredinu augusta.

Biro za popis po zakonu mora da predsjedniku SAD pošalje podatke o prebrojavanju koji će se koristiti za određivanje izbornih okruga prije kraja ove godine.

Popisivanje i prebrojavanje stanovništva je počelo krajem januara u selima na Aljasci, ali drugdje u SAD tek u drugoj nedjelji marta kada je proradila automatska web-stranica Biroa za samopopisivanje i kada su građani poštom dobili uputstva i formulare.

Ali samo nedjelju dana kasnije počelo je nešto mnogo važnije – uzbuđenje, zaštita i mjere zbog pandemije, te je popis pao nisko na listi prioriteta građana.

Ipak do ove nedjelje je više od 36 posto domaćinstava odgovorilo na popisna pitanja.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.