Kolumna visokog predstavnika: Fokus u 2015. godini mora biti na održivosti, brzini i budućnosti

Godina 2014. mogla je biti bolja za Bosnu i Hercegovinu. U februaru su se frustracije i bijes građana koji žive u izuzetno teškim uslovima reflektirali putem protesta koji su buknuli širom zemlje. Imali smo jedan kratak period u kojem se ogorčenje pretvorilo u nasilje, ali daleko najznačajniji aspekt ovih protesta ogleda se u činjenici da su oni uglavnom bili mirni i da su se tokom narednih okupljanja građani organizirali i formulirali zahtjeve i programe koji su ukazali na put ka prevazilaženju teškoća u kojima se ova zemlja trenutno nalazi.

Drugim riječima, građani su uradili ono što mnogi od njihovih izabranih predstavnika nisu uspjeli da učine.

Onda su došle poplave u maju, što je imalo direktne i katastrofalne posljedice širom zemlje, a to je bio veliki udarac za ionako krhku ekonomiju. Posljedice poplava još uvijek se osjećaju. I ovaj put građani su uradili ono što mnogi od njihovih izabranih predstavnika nisu.

Oni su se ujedinili. Obični ljudi i lokalne zajednice širom zemlje su se spontano zajednički organizirali da bi jedni drugima pomogli u obnovi, bez obzira na njihovu nacionalnost ili mjesto življenja. Mnogi su pokazali svoju beskrajnu dobrotu onda kada je najviše trebalo.

Oktobarski opći izbori su iza nas. Oni koji se nalaze na političkim funkcijama trebaju se ugledati na građane i pokazati istu odlučnost da zajedno riješe probleme sa kojima se svi suočavaju, prije svega kada je riječ o ekonomiji, za dobrobit svih.

Da bi se to desilo, izabrani lideri trebaju shvatiti da je promjena imperativ.

Kada budu osmišljavali, kreirali i provodili svoje planove, vlade na svim nivoima trebaju imati na umu sljedeće:

Sve aktivnosti, u bilo kojoj oblasti i na bilo kojem nivou, trebaju biti održive;
Sve aktivnosti trebaju biti provedene brzo i bez odlaganja;
Sve aktivnosti trebaju biti usmjerene ka budućnosti.
Da bi se to zaista dogodilo, proces formiranja zakonodavnih tijela i vlada – koji je napredovao bitno više nego što je to bio slučaj u ovo doba prije četiri godine – mora se završiti, a nove vlasti moraju prionuti na posao.

Kao što sam rekao nakon decembarskog sastanka Vijeća za provedbu mira, nije nikakva tajna šta se treba uraditi. Postoji velika podrška za niz ekonomskih inicijativa koje bi mogle imati pozitivan efekat.

Također je potreban značajno brži odgovor na poplave, kako bi oni koji su i dalje najugroženiji dobili pomoć i kako bi se poduzele neophodne mjere da se spriječe i smanje posljedice budućih elementarnih nepogoda ove vrste.

Pored toga, mora doći do ozbiljnih i pojačanih napora u borbi protiv strašne korupcije zbog koje Bosna i Hercegovina i njeni entiteti ne mogu da načine stvarne pomake. To znači daljnje jačanje pravosudnog sistema da bi se korumpirani političari i birokrate, kao i dobro uvezani kriminalci, mogli pozvati na odgovornost.

Što se tiče mladih ljudi, budućnosti ove zemlje, izabrani lideri Bosne i Hercegovine i parlamenti će trebati uraditi više da se smanji broj nezaposlenih među mladima i da odlučno krenu sa reformom obrazovanja u cilju unapređenja standarda, eliminacije segregacije i osiguranja inkluzivnosti.

U 2015. godini, organi vlasti na svim nivoima također trebaju poštovati i implementirati odluke sudova i podržati vladavinu prava. Na primjer, očekujem punu implementaciju odluke Ustavnog suda za Mostar, gdje Mostar ostaje i dalje jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, sa određenim nivoom lokalne nadležnosti/uprave ispod nivoa grada.

U svim ovim oblastima moguće je postići napredak ako se izabrani lideri fokusiraju na praktično upravljanje. Nedavni izbori i Nova godina nude novi početak u 2015.

Izabrani lideri trebaju provesti konstruktivne i realne politike u interesu svih građana. Ako budu tako radili, oni će imati voljne partnere u međunarodnoj zajednici.

/Valentin Inzko/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.