Gradsko vijeće Tuzle usvojilo Budžet Grada za 2015. godinu

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle, vijećnici su uputili  podršku opravdanim zahtjevima radnika koji su zbog  neispunjenja zahtjeva  opravdano izrevoltirani  krenuli da napuste  BiH i traže azil u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Konstatovano je kako je Grad Tuzla oštećen  posljedicama špekulacijama u toku privatizacije preduzeća sa sjedištem na području Tuzle, koji su građane Tuzle zaposlene u Aidi, Diti, Livnici, Polihemu, Resod-gumingu i drugim tuzlanskim preduzećima, učinile žrtvom višegodišnjeg  nerješavanja njihovog statusa i ugrožavanja radničkih prava. Traži se od Skupštine TK  da odmah izabere mandatara , a potom donese odluku o potvrđivanju premijera TK i Vlade TK, sve sa ciljem da se uspostavi sistem vlasti , kako bi TK mogao izvršavati svoje Ustavom i Zakonom propisane nadležnosti u punom kapacitetu, posebno prema obespravljenim radnicima. Od sadašnjeg premijera i Vlade se traži da, sukladno odlukama Skupštine TK sa druge vanredne sjednice , održane 25. 12. 2014. godine odovolji opravdanim zahtjevima radnika u skladu sa Zakonom. Gradsko vijeće Tuzle insistira i na realizaciji zaključaka vanredne sjednice održane 13. 3. 2014. godine.

Vijećnici su usvojili i rebalans Budžeta Grada Tuzla za 2014. Godinu.

Budžet Grada Tuzle za 2015 godinu usvojen je u visini od 47 miliona KM, a 38 % tih sredstava bit će usmjereno na finansiranje komunalne infrastrukture.

Vijećnici su usvojili i Odluku o  načinu ostvarivanja ušteda  u Gradu Tuzla.

Podržan je i apel nadženim organima  BiH za hitno preduzimanje mjera  za obezbjeđenje dostupnosti Sudu BiH Novaka Đukića, optuženog za ratni zločin na Kapiji.

Usvojen je i Konačan izvještaj  o procjeni šteta  nastalim od prirodne nesreće  zbog poplava, klizišta i slijeganja  zemljišta od 4. Maja 2014. Godine.

Prema riječima Seada Smajlovića, predsjednika Komisije za procjenu  procjenu šteta Grada Tuzle, ukupna šteta na području Tuzle procijenjena je na  441 milion 127 hiljada 403 KM.

Podržan je i zahtjev Bosanske stranke Regulatornoj komisiji za električnu energiju FBIH-FERK da stavi van snage  Odluku o saglasnosti na povećanje  cjena električne energije .

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*