Gradsko vijeće Tuzla daje punu podršku opravdanim zahtjevima radnika

Na   četvrtoj  sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla, održanoj juče, vijećnici su razmatrali  tekst :
1. PODRŠKA OPRAVDANIM ZAHTJEVIMA RADNIKA, KOJI SU ZBOG NEISPUNJENJA ZAHTJEVA OPRAVDANO IZREVOLTIRANI KRENULI DA NAPUSTE BIH I TRAŽE AZIL U SUSJEDNOJ REPUBLICI HRVATSKOJ
Tom prilikom su usvojeni slijedeći zaključci:

1. Gradsko vijeće Grada Tuzla i Gradonačelnik Grada Tuzle podržavaju opravdane zahtjeve radnika Tuzlanskih fabrika.
2. Konstatuje se kako je Grad Tuzla oštećen posljedicama špekulacija u toku privatizacije preduzeća sa sjedištem na području Tuzle, koji su građane Tuzle zaposlene u “Aidi”, “Diti”, “Livnici”, “Polihemu”, Resod-gumingu” i drugim Tuzlanskim preduzećima, učinile žrtvom višegodišnjeg nerješavanja njihovog statusa i ugrožavanja radničkih prava. Na njihov položaj je dodatno uticala indolentnost organa Tuzlanskog kantona, čiji nerad je pogoršao socijalni položaj radnika i opravdano izazvao socijalni bunt i nemire. Slike, koje su ove godine svakodnevno dolazile iz Tuzle (uključivši i odlazak radnika prema graničnom prijelazu sa Republikom Hrvatskom), dovele su u pitanje imidž Grada Tuzle, zbog čega osim obespravljenih radnika trpe drugi građani Tuzle i ekonomija Tuzle.
3. Tražimo da Skupština Tuzlanskog kantona odmah izabere mandatara, a potom donese odluku o potvrđivanju imenovanja premijera Tuzlanskog kantona i Vlade Tuzlanskog kantona, sve sa ciljem da se upostavi sistem vlasti, kako bi Tuzlanski kanton mogao izvršavati svoje Ustavom i Zakonom propisane nadležnosti i obaveze u punom kapacitetu, a posebno prema obespravljenim radnicima.
4. Traži se sadašnjeg od Premijera i Vlade Tuzlanskog kantona, da sukladno odlukama Skupštine Tuzlanskog kantona sa druge vanredne sjednice održane dana 25.12.2014. godine udovolji opravdanim zahtjevima radnika u skladu sa Zakonom.
5. Gradsko vijeće Grada Tuzla urgira i insistira na realizaciji zaključaka vanredne sjednice održane dana 13.03.2014. godine
PREDSJEDAVAJUĆI GV Tuzla

Jozo Nišandžić, prof.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.