Zavodu za javno zdravstvo u Tuzli naloženo da u karantin šalje sve osobe koje ulaze u BiH

Federalni štab civilne zaštite upozorio je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona o obustavi trijažnog postupka za sve osobe koje dolaze u našu zemlju u vlastitoj režiji. Trijažni postupak se po automatizmu zamjenjuje naredbom o slanju osoba u karantin u trajanju od 28 dana. Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je potvrdio da je do sada Zavod za javno zdravstvo TK rješenja o odlasku u samoizolaciju izdavao za osobe koje u vlastitoj režiji dolaze u našu zemlju, dok su se naredbe o odlasku u karantin primjenjivane za one koji su u BiH stizali autobusima.

S obzirom na to da je pojedinačne slučajeve teško kontrolisati te da se određeni broj njih nije pridržavao mjera samoizolacije nakon dolaska u BiH, pozivajući se na naredbe viših instanci, Solak je kazao da se sada svi moraju naći u karantinu.

Ova naredba znači da će se sada svi putnici koji se trenutno nalaze na Graničnom prijelazu Orašje morati naći u nekom od karantina u trajanju od 28 dana.

Kao što je poznato, pripadnici Federalna uprave civilne zaštite jučer su postavili šatore za trijažu i privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prelaza u Federaciji BiH.

Među njima je i Granični prijelaz u Orašju, a postavljanje šatora je uslijedilo nakon što je Predsjedništvo BiH zatražilo da se zatvore svi granični prijelazi na kojima nisu uspostavljeni karantini.

Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH danas je zauzelo jasan stav koji ide u smjeru potpunog zatvaranja granica i obustave prijevoza putnika iz inozemstva.

Na području Tuzlanskog kantona do danas je zaraza koronavirusom potvrđena kod 81 osobe.

Ukupno dvije grupe bh. građana, koje su se organizovano u našu zemlju vratile iz Francuske i Njemačke, prije nekoliko dana smještene su u karantin koji se nalazi u Hotelu Tuzla.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*