Je li ovo najbolji lijek za mamurluk?

Najbolji lijek protiv mamurluka? Prema najnovijoj studiji za tu boljku najbolji lijek je Sprite, piće od limuna i limete.

Kineski naučnici ispitali su 57 pića, od biljnih čajeva do gaziranih pića. Rezultati su pokazali kako određena pića pomažu ubrzati proces razgradnje alkohola, a samim time pomažu i umanjiti tegobe mamurluka. Neka pića pak taj proces usporavaju pojačavajući agoniju mamurluka, piše Daily Mail.

Do sada se vjerovalo kako se jutro poslije, kako bi se ublažio mamurluk, treba posegnuti za šoljicom jake kafe ili pak koktelom Bloody Mary, no naučnici sada tvrde da je najbolji lijek za mamurluk Sprite.

U istraživanju su kineski naučnici ispitali 57 pića, u rasponu od biljnih pa do gaziranih pića, a na kraju je zaključeno kako je po pitanju mamurluka najbolji Sprite, piće od limuna i limete.

Naučnici su tokom istraživanja proučili što uzrokuje mamurluk te su otkrili da je, osim samog alkohola, odgovoran i proces njegove razgradnje u tijelu koji uzrokuje simptome kao što je mučnina i glavobolja.

Kada pijemo, jetra ispušta enzim alkohol dehidrogenazu (ADH) koji razgrađuje etanol u alkoholu u hemijski spoj acetaldehid pa tako manje alkohola ulazi u krvotok. Tada se ostatak alkohola uz enzim aldehid dehidrogenazu (ALDH) razgrađuje na spoj acetat. Acetat se smatra bezopasnim i povezan je s dobrim učincima alkohola, no jača izloženost acetaldehidu uzrokuje simptome mamurluka.

S time na umu naučnici sa Univerziteta Sun Yat – Sen testirali su izbor pića, od čajeva, vrućih biljnih napitaka i raznih gaziranih pića. Otkriveno je kako biljni napitak sa sjemenkama konoplje zapravo povećava trajanje procesa ADHi i sputava proces ALDH, tako da mamurluka traje dulje. No Sprite se našao među pićima koji ubrzavaju proces ALDH; alkohol se razgrađuje brže, a mamurluk traje kraće.

Dobra vijest je i ta da s godinama glavobolje izazvane mamurlukom postaju manji problem. Naime, glavobolje su posljedica oticanja mozga zbog alkohola koji tada pritišće o lubanju. No s godinama mozak se smanjuje i skuplja, tako da ima više prostora ako mozak nabubri.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.