Ajdinović: Provjere na granicama traju duže, ali one će spasiti mnoge živote

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović zamolio je građane za strpljenje prilikom sanitarnih provjera na graničnim prijelazima na području Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na brojne žalbe javnosti da procedure provjere na granicama traju predugo, Ajdinović je pojasnio da su sve provjere neophodne.

“Zadržavanja imamo i kada vadimo potrebne dokumente u općini. Na granicama to traje nešto duže jer je riječ o graničnom prijelazu i provjerama koje će spasiti mnoge živote, koje će uputiti naše građane u karantin. Molim za strpljenje one građane koji u ovom trenutku čekaju da ove provjere budu okončane. Trenutno se osam osoba, koje su prešle granicu BiH, nalazi u šatorskim naseljima gdje se vrše neophodne provjere nad njima. Nadam se da će njihovo čekanje biti što kraće. Molim za strpljenje kako se ne bi desila neka greška”, kazao je Ajdinović.

On se osvrnuo i na jutrošnji incident na Graničnom prijelazu Maljevac gdje je nepoznata osoba zapalila vatru u mobilnom WC-u uslijed koje su izgorjela tri šatora.

“Policijski službenici Unsko-sanskog kantona poduzeli su mjere iz svoje nadležbnosti i utvrđuje se odgovornost osobe koja je izazvala požar. Što se tiče samog uspostavljanja javnog reda i mira u graničnom pojasu, svakako su se i granični policajci trudili da sve protekne u najboljem redu i miru”, kazao je Ajdinović.

Ponukan jutrošnjim događajem, Ajdinović je pojasnio procedure na graničnim prijelazima kada je riječ o izdavanju rješenja o karantinu.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove ima koordinirajuću ulogu da prikupi podatke svih građana koji su se našli na graničnom prijelazu pri ulasku u BiH, da za sve putnike popuni sanitarne upitnike. Sumiramo te podatke i trudimo se da ih što prije provjerimo kroz sve naše baze podataka kako bismo utvrdili da li se te osobe nalaze u bazi podataka i da li su prema njima od prije pokrenuti neki od postupaka u smislu 14-dnevne izolacije. Te procedure nisu one koje provode policijski službenici granične policije, već su to zdravstveni pregledi u administrativnom smislu, koje vrše federalni sanitarni inspektori u saradnji s kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva”, pojasnio je Ajdinović.

Kada je riječ o protekla dva dana, Ajdinović je dodao kako su u posljednjih 48 sati sanitarni inspektori na području Federacije BiH izrekli mjeru izolacije za 282 osobe.

On je pozvao sve koji se trenutno nalaze u izolaciji da maksimalno smanje kretanje i poštuju naredbe nadležnih inspekcija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*