Treći napad na džamiju u Švedskoj u osam dana

Zapaljiva bomba je bačena na džamiju u gradu Uppsala (na istoku zemlje) u noći sa srijede na četvrtak, treći takav napad u osam dana u Švedskoj.

– Neko je bacio zapaljivu bombu, Molotovljev koktel na zgradu – saopćio je švedskoj novinskoj agenciji TT glasnogovornik policije iz Uppsale Torsten Hemlin, koji je precizirao da bomba nije izazvala požar u džamiji.

– Oni su ispisali i vulgarne rasističke slogane – dodao je on i precizirao da u trenutku napada niko nije bio u zgradi.

Policiju u Uppsali, četvrtom po veličini gradu u Švedskoj, alarmirali su prolaznici koji su svjedočili da su vidjeli čovjeka koji je bacio zapaljeni projektil na džamiju oko 04.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

– Napad je okvalificiran kao pokušaj podmetanja požara, vandalizam i poticaj na mržnju – navela je policija u saopćenju, pozivajući se na vizuelno svjedočenje.

Napad se događa tri dana nakon požara, jasno kriminalnog, kada se pojavila vatra u jednoj džamiji u prizemlju zgrade u Eslovu (na jugu zemlje). Vatra je brzo ugašena.

Na Božić, pet osoba je povrijeđeno u požaru u džamiji u prizemlju zgrade u Eskilstuni (središnji dio zemlje).

Švedski premijer Stefan Lofven je osudio “nasilje i mržnju”. “Nikada nećemo tolerirati ovu vrstu kriminala. Osobe koje žele prakticirati svoju vjeru treba da imaju pravo na to”, rekao je on.

Prema antirasističkom magazinu Expo, bilo je više od desetak napada na džamije u 2014. godini, u Švedskoj.

Na parlamentarnim izborima u septembru, stranka ekstremne desnice, Demokrate Švedske, postala je treća politička snaga i malo je trebalo da obori vladu ljevice na imigracionoj politici, ocijenjenoj suviše velikodušnom.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.