SSS BiH: Novi Zakon o radu ponižava i izrabljuje radnike

Savez samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine, oštro se protivi Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, koji je predložilo Federalno mnistarstvo rada i socijalne politike. Prema ovom Zakonu, poslodavcima bi bila ostavljena mogućnost da za vrijeme vanrednog stanja radnike upute na tzv. čekanje od tri mjeseca, ali i da im smanje platu. Zbog toga Sindikat poziva Vladu da povuče ovaj Zakon iz procedure.

“Predloženim izmjenama, namjerno ili nenamjerno, radnik ni u jednoj odredbi nije prikazan kao neko ko se treba zaštititi. Predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu de facto zakonski definiše radnika kao roba u vrijeme elementarne nepogode”, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako tvrde u Savezu samostalnih sindikata, prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, poslodavac tijekom stanje prirodne i druge nesreće, može uputiti radnika na čekanje posla u najduljem razdoblju od tri mjeseca. Sindikat odbacuje takve predložene mjere, smatrajući kako je to ponižavanje i izrabljivanje radnika.

Prema riječima Šatorovića, u tom slučaju poslodavac ima slobodu samovoljno isplaćivati plaću kada i koliko to hoće; ima pravo primorati radnike na korištenje godišnjeg odmora ili na čekanje posla, te da ih nakon tri mjeseca otpusti. Ovakvim Zakonom bi, kako kažu, broj otpuštenih radnika bio mnogo veći od sadašnjeg.

Ako se u parlamentarnoj proceduri usvoji ovakav zakon, kažu, ponovno će doći u situaciju da odredbe Zakona o radu osporavaju na Ustavnom sudu Federacije BiH. Poslodavci kažu kako je pri usvajanju i sadašnjeg Zakona o radu bilo neslaganja Sindikata i neopravdanih optužbi, jer se je broj uposlenih povećao i znatno poboljšao odnos poslodavaca i radnika.

Iz Vlade Federacije BiH kažu kako su ponudili socijalnim partnerima da sami definiraju sporazum koji bi Vlada potpisala. S obzirom na to da nije postignut dogovor Vlada Federacije BiH je, kako je rečeno, morala adekvatno reagirati.

Iz Vlade su naveli kako se nadaju da će se Savez samostalnih sindikata, premda predstavlja sve radnike u javnom sektoru, sada solidarizirati s radnicima u privatnom sektoru, a o izmjenama i dopunama Zakona o radu odlučivat će na sjednici Vlade u utorak.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*