Ajdinović: U posljednjih nekoliko dana smanjen broj putnika na graničnim prelazima

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izvijestio je o trenutnoj situaciji na graničnim prelazima u Federaciji Bosne i Hercegovine. U šatorske prostore, koji će nakon rješenja Federalnog ministarstva zdravstva biti poslati u kantonalne karantine, jučer je upućeno 20 osoba sa prebivalištem u FBiH.

“Promet putnika smanjen je u nekoliko posljednjih dana”, rekao je Ajdinović.

Od donošenja naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH federalni sanitarni inspektori su nakon popunjenog sanitarnog upitnika uputili 437 osoba u šatorski prostor koji su nakon dobijenih rješenja upućeni u karantine.

Od toga 55 osoba koje su ušle na graničnim prelazima u FBiH, a sa prebivalištem u Republici Srpskoj preuzeo je Operativni centar Republičke uprave civilne zaštite, dok je šest osoba upućeno na područje Brčko Distrikta.

Federalni sanitarni inspektori su izdali do sada 25.869 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ izolaciju, od čega je njih 3.145 sa područja RS-a, a 315 iz Brčko Distrikta.

Inspektorat RS-a je dostaviio podatke o ukupno 317 osoba sa prebivalištem u FBiH koji su u državu ušli na graničnim prelazima u RS-u, dok je na GP u Brčko Distriktu ušlo 27 osoba iz FBiH.

Za 20.087 osoba je istekao period obavezne izolacije koja su ranije naredili federalni sanitarni inspektori.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je od 15. marta izvršio 238 inspekcijskih nadzora, 179 kontrolnih nadzora na bezninskim pumpama, apotekama i drugim prodajnim objektima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*