Proširen sistem naplate cestarina na Autocesti A1

Novootvorene dionice – Sarajevo zapad – Tarčin i Međugorje – Ljubuški uvedene su  od danas u sistem naplate cestarina Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.
Tako će se cestarina za dionicu Sarajevo zapad – Tarčin naplaćivati po modelu zatvorenog sistema, a za dionicu Međugorje – Ljubuški vrijedit će model otvorenog sistema naplate, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Pojašnjava se da se zatvoreni sistem naplate primjenjuje na dužini od 80 kilometara od Zenice do Tarčina i po smjernicama Evropske unije (EU) tretira se kao pravedan sistem naplate jer se cijena cestarine obračunava prema pređenom kilometru. Sistem je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila, pa je eventualno neovlašteno/nepropisno korištenje autoceste sistemski onemogućeno.

Otvoreni sistem naplate cestarine podrazumijeva naplatu određene dionice prilikom prolaska kroz naplatno mjesto.
Već dvije godine u BiH se primjenjuje elektronska naplata cestarine, u otvorenom i zatvorenom sistemu naplate cestarine, i obavlja se preko elektronskog uređaja ACC TAG-a. Ovaj model omogućava korisnicima da bez zaustavljanja plaćaju cestarinu te nudi popust, odnosno bonus dodajuću 20 posto vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulisana Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 (“Službene novine Federacije BiH“, broj 50/12, 45/13.)
Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*