Donja Gradina: Danas 75.godišnjica proboja logoraša, ovaj put bez okupljanja

Direktor Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina” Tanja Tuleković izjavila je da zbog preventivnih mjera u vezi sa širenjem koronavirusa danas neće biti održane programske aktivnosti te ustanove planirane u okviru obilježavanja 75 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac.

Ona je precizirala da zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa, neće biti održana tradicionalna Memorijalna akademija, radionica za učenike srednjih škola i izložba dječijih likovnih i literarnih radova.

Tulekovićeva je podsjetila da se danas navršava 75 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac.

“U aprilu 1945. godine ustaše su započele konačnu likvidaciju logora. To je podrazumijevalo da se ubiju svi preostali logoraši, uništi logorska arhiva i da se objekti logora spale i unište do temelja. Logoraši su u Donjoj Gradini otkopavali grobnice, iz kojih su vađeni i spaljivani posmrtni ostaci jasenovačkih žrtava”, navela je Tulekovićeva.

Prema podacima Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”, dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Jasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

Ona je kazala da će, u pomen na preživjele jasenovačke logoraše, od danas na internet stranci Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina www.jusp-donjagradina.org u PDF formatu biti dostupna knjiga “Zaboravljeni – Knjiga o posljednjim jasenovačkim logorašima”, čiji su autori Đorđe Mihovilović i Dejan Motl.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*