Novinari RS na protestnom sastanku: Treba reći ‘dosta’ pritiscima na medije!

Kao što je bilo najavljeno, Klub novinara iz Banja Luke  organizirao je danas “protestni sastanak” povodom pritisaka na rad novinara.

Predstavnici medijskih kuća iz RS-a okupili su se kako bi iskazali odlučan stav protiv sve učestalijih pritisaka i pokušaja ugrožavanja medijskih sloboda.

S „protestnog sastanka“ ispred banjalučkog Kluba novinara upućeni su i konkretni zahtjevi vlastima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Predstavnici medijske zajednice u proglasu su zatražili provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitm djelima učinjenim novinarima, kao i preduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinioce.

Od Kabineta predsjednika Republike Spske traže hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine, od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona hitnu i profesionalnu istragu o napadu na Steficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tacno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od sedam dana.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je rekao da od Viskog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH se traži hitna istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

Od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zahtijeva se detaljna analiza postupanja policije u vezi s pretresom prostorija portala Klix.ba, u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zastićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava.

I od Predsjedništva BiH novinari traže da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, preduzme mjere koje će osigurati poštivanje slobode izražavanja od državnih i javnih institucija, na način kako je to navedeno u predpristupnom Sporazmu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

“Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, pozvat ćemo novinare i medijske radnike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama, dok se i posljednji zahtjev ne ispuni, a javnost obavijesti o mjerama koje su preduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini”,  naglasio je Vukelić.

Udruženje/udruga BH novinari i Klub novinara Banja Luka pozivaju i ostala novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da podrže navedene zahtjeve, te da iskažu punu solidarnost sa novinarima, čija su prava sistematski i godinama ugrožavana.

“Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix.ba, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo su dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, zabilježenih u Liniji za pomoć novinarima od 2006. do danas”, kazao je Vukelić.

Ističe da je među tim slučajevima zabilježeno 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću, a samo u 15 % krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude.

Da nije važno koliko se novinara odazvalo na današnji protestni skup, ukazala je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinara ističući da se novinari bore za prava građana ove zemlje, da imaju pravovremenu, tačnu i sveobuhvatnu informaciju i da ne žive u totalitarnom društvu, u kojem se, između ostalog, moraju da poštuju i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Izrazila je nadu da će se novinari izboriti da dostojanstveno rade svoj posao, a da zakoni u BiH ne služe da bi se opravdala nepravda.

Novinar Dragan Bursać ukazao je da predstavnici medija samo kroz udruženja i sistematski rad, a ne kao pojedinci, mogu se izboriti za svoja prava.

Ipak, i na današnjem skupu, kazao je, nije bilo RTRS-a, osim pojedinaca iz te medijske kuće, što govori o stanju novinarstva u RS i stanju svijesti ljudi.

Stoga je i s ovog „protestnog sastanka“ poručeno da su, međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant uspješnosti novinarske „borbe“ za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH.

 

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.