Na račun Centralne banke BiH uplaćen novac od MMF-a u iznosu od 330 miliona eura

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potvrdio je u kratkoj izjavi za Klix.ba da je na račun ove državne finansijske institucije uplaćen novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od oko 330 miliona eura namjenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Treba naglasiti da Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici u utorak nije usvojilo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tek kada se usvoji ova odluka. Ministarstvo finansija BiH bi trebalo potpisati mjenicu za povlačenje novca sa računa Centralne banke.

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, ministar odbrane BiH, Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović.

Mahmutovićje ranije za Klix.ba izjavio da je ministar finansija Vjekoslav Bevanda odbio da se pozove na član 39. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH uz obrazloženje da bi to razvuklo procedure itd.

Isto tako u predloženoj odluci su navedeni kantoni, što, kako kaže, nije u redu, jer oni nisu subjekti međunarodnog zaduženja. I kada idu sami da se zadužuju, napominje, FBiH se za njih zaduži i vraća dug.

“Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča”, bio je Bevandin odgovor.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*