U primjeni je novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača

Od 1. januara 2015. godine u primjeni je novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača.

Kako je to propisano državnim i entitetskim zakonima, međunarodni cestovni prevoz može se obavljati isključivo uz posjedovanje licence koju izdaje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Međuentitetski i unutrašnji prevoz i dalje se odvija prema važećim enitetskim propisima – rekao je tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača usklađen je sa trima uredbama Vijeća Europe (1071/2009, 1072/2009 i 1073/2009) čime je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dodatno olakšalo pristup djelatnosti cestovnog prevoza putnika i tereta uklanjajući birokratske barijere i smanjujući administrativne troškove u postupku izdavanja licence.

Usklađivanjem zajedničkih pravila sa evropskim uredbama MKP BiH je napravilo iskorak u borbi protiv nelojalne konkurencije u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

– Obaveza posjedovanja licenci za međunarodni prevoz propisana je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prevozu BiH, ali i Zakonom o prevozu Republike Srpske, tako da ne vidim mogućnost postojanja dilema po navedenom pitanju. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je učinilo sve kako bi se tržište prevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, prvenstveno kroz sistem licenciranja – naglasio je ministar Hadžić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.