Srbija do danas testirala blizu 65.000 osoba, registrovano 263 novih pozitivnih

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravlja u Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 263 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 4.365 osoba. Na konferenciji za medije je rečeno da broj zaraženih u ovoj zemlji iznosi ukupno 8.042 osobe.

Od koronavirusa preminulo još pet osoba od kojih su dva muškarca i tri žene, broj smrtnih slučajeva porastao je na 156.

“Trenutno je hospitalizovano 3.444 osoba, a na respiratorima je njih 85, a izliječenih ukupno 1.182. U Srbiji je od početka pandemije testirano ukupno 64.303 osoba. Do sada je 88 djece hospitalizirano zbog koronavirusa, od toga osam beba. Djeca nemaju tešku kličničku sliku samo su pozitivna na koronavirus, ali su hospitalizirana. Kapaciteti za djecu i majke su popunjeni i o tome bi trebalo da se razmišlja, da se otvore nova mjesta za smještaj. Pola od djece je iz Beograda, a pola je iz unutrašnosti”, rekao je Predrag Kon.

Vlada Srbije je donijela je i neke nove mjere u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

Starije osobe od 65 godina od sutra, 27. aprila moći će da svakog dana izlaze sat vremena, u periodu od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. Prodavnice za njih će biti otvorene u četvrtak od 4 sata do 7 sati ujutro.

Osim toga Vlada Srbije je usvojila je odluku da će zabrana kretanja naredne sedmice trajati od četvrtka, 30. aprila u 18 sati do ponedeljka, 4. maja u 5 sati ujutru kako bi smanjila socijalnu distancu u periodu praznika.

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Branislav Nedimović kazao je da je u niškom i topličkom okrugu situacija znatno bolja te da se nada će dobiti bitku s koronavirusom u ovim okruzima. Kon je dodao i da bi uskoro trebao početi raditi i javni saobraćaj, a radnje koje su do sada bile zatvorene također će se polako početi otvarati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*