JU Gimnazija “Meša Selimović” obilježila 121. školski rođendan

JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, za razliku od prethodnih godina kada su povodom obilježavanja Dana škole i rođendana Meše Selimovića organizovane brojne aktivnosti, zbog pandemije koronavirusa ove godine je te aktivnosti prilagodila trenutnom stanju.

Dan otvorenih vrata škole je održan u online verziji, kao i priredba povodom Dana škole, dok su u povodu rođendana Meše Selimovića, učenika i profesora ove Gimnazije, sugrađanina i velikog bosanskohercegovačkog književnika, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktorica škole, Alma Šehanović, položili cvijeće ispred njegove biste u školskom dvorištu.

– Otkako je 12. septembra 1899. godine svoja vrata otvorila Velika gimnazija u Tuzli, a nije ih zatvarala ni u najtežim vremenima, kroz njih su prošle hiljade gimnazijalaca, uspješnih ljudi koji su ime ove škole proslavili širom svijeta. Mijenjale su se zgrade, od one stare Ruždije na Vilsonovom trgu (danas Trg slobode) preko impozantne građevine Velike gimnazije po kojoj je ovaj grad bio prepoznatljiv godinama, potom privremenog smještaja u Klosterskoj, do ove, sad već više ne tako nove zgrade Gimnazije, koja je useljena oktobra 1968. godine. Mijenjali su se profesori, direktori, učenici, ali ostalo je da traje ono što ljubomorno čuvamo: istrajnost, marljivost, kvalitet, moral, ljudske vrijednosti, radost, uspjeh! I ove godine će izaći još jedna generacija maturanata, budućih uspješnih ljudi, genijalaca, koji, i pored svih nedaća što su nas zadesile ovih dana, neće ostati uskraćeni ni za gram znanja i odgoja koje im daje njihova druga kuća, JU Gimnazija „Meša Selimović“ – istakla je direktorica JU Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla, Alma Šehanović, prof.

Velika gimnazija u Tuzli, čiju historiju baštini današnja Gimnazija “Meša Selimović” osnovana je septembra 1899. godine, odlukom Gradskog vijeća Tuzla. U proteklih više od 120 godina ona je dala čitavu plejadu učenika i profesora – istaknutih naučnika, književnika, slikara, dramskih umjetnika, publicista, sportista i političara, koji su obilježili vrijeme u kojem su živjeli.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*