Predsjedništvo BiH dalo rok od 24 sata da se riješi pitanje graničnih prelaza

Predsjedništvo BiH je dalo rok od 24 sata da Vijeće ministara zajedno sa ostalima vidi kako da se riješi pitanje graničnih prelaza na kojima nema karantina, potvrdili su članovi Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i EU.

Sadašnje stanje je takvo da je mjere koje je jednostrano poduzela Federacija BiH, vezano za karantine, koji su dio preporuka Predsjedništva BiH da se uvedu, dovela je i sam Savjet ministara u probleme, vezano za to kako postupati s takvim prelazima. Tražilo se da se tamo gdje nema karantina da se granični prelazi zatvore. Predsjedništvo je dalo rok od 24 sata da Savjet ministara zajedno sa ostalima vidi kako da se to pitanje riješi, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se prvi obratio novinarima.

Na sastanku sa Kvintom bilo je riječi i o predstojećem samitu Europski samit i zapadni Balkan Zagrebu.

Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere vezano za 14 tačaka iz mišljenja EU. Mi smo donijeli nekoliko zaključaka, jedan od njih je da se formira ad hoc grupa koju ćečiniti tri člana Predsjedništva BiH, kolegij Savjeta ministara-predsjedavajući i dva potpredsjedavajuća , te oba kolegija Predstavničkog i Doma naroda i da se sastanemo za pet dana, tačnije u petak i da se donese dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz Mišljenja, kako bi Savjet ministara mogao da donese Akcioni plan”,rekao je Dodik.

Dodao je i kako je predloženo da Vijeće ministra putem Mehanizma koordinacije okupi sve koji su uključeni u Mehanizam vezano za europska pitanja i da se razmotre mjere za mogući Akcioni plan i da se eventualno za mjesec dana donese Akcioni plan.

Dodik je rekao kako je prihvaćen Izvještaj Ministarstva odbrane BiH , vezano za postupanje Oružanih snaga u epidemiji i postavljanje šatora.

Potvrdio je da RS ostaje u karantinu jer je, kako je rekao, ” 1. maj je izazovan datum za širenje korona virusa,:

“Mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu”, rekao je Dodik.

Džaferović: Harmonizirati mjere u borbi protiv pandemije na nivou BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, objasnio je odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 24 sata harmonizira mjere na nivou BiH u borbi protiv pandemije.

Kako je pojasnio, ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH kada je u pitanju primjena mjera te bi Vijeće ministara s entitetskim institucijama i institucijama Brčko Distrikta trebalo zajednički i koordinirano urediti mjere koje će biti konzistentne, harmonizirane i koje neće biti međusobno suprotstavljene na teritoriji cijele BiH.

U proteklih nekoliko dana imamo praksu da je u Federaciji BiH došlo do ukidanje karantena na granicama, a u entitetu Republika Srpska su ostali i onda zavisno gdje ljudi ulaze u BiH to je izazivalo probleme u praksi i proizvodilo nekontrolirane situacije. Potrebna nam sinhronizirana, organizirana i koordinirana aktivnost s nivoa države te smo takav zaključak danas jednoglasno i usvojili – kazao je.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara BiH tu stvar razmotriti jedinstveno i harmonizirano posmatrati, poručio je Džaferović.

Komšić: Dogovoren nastavak EU puta kroz državne institucije

Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. Usvajanjem današnjih zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka s ambasadorima Kvinte.

Na taj način stvorili smo prostor za vršenje kontinuirane evaluacije progresa Bosne i Hercegovine u implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenje Europske komisije. To je, također, veoma važna poruka koju želimo uputiti tokom EU Samita u Zagrebu naredne sedmice, kako smo i na taj način prikazali istinsku opredijeljenost naše zemlje za nastavak našeg europskog puta. Komšić vjeruje da ima prostora da se u narednim godinama ispuni ovih 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, kako bi time BiH ušla u narednu fazi sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Posebno izražava svoju zahvalnost Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svim ambasadorima Kvinte na njihovoj podršci u donošenju ovih značajnih dokumenata, saopćeno je.

Predsjedništvo BiH je danas s ambasadorima Quinte i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom razgovaralo o učešću na samitu Evropska unija – zapadni Balkan planiranom za 6. maj u Zagrebu u online formatu, a Džaferović je ocijenio da bi na taj sastanak trebalo otići s dobrim vijestima iz BiH.

Sattler pozdravio političku zrelost domaćih lidera u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je danas političku zrelost domaćih lidera i zahvalio predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH koji su inicirali formiranje političke radne grupe kao odgovor na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije što je vrlo potrebno državi.

Kako je Sattler podvukao, članstvo u Evropskoj uniji je ono što građani BiH žele i postoji šira saglasnost javnosti u procentu oko 75 posto, a to je ujedno i najvažniji vanjskopolitički cilj države.

Radna grupa formirana je uoči samita Evropska unija – zapadni Balkan planiranog za 6. maja u Zagrebu u online formatu, koji je prilika, kaže Sattler, da domaći lideri na taj sastanak ne odu nespremni.

Pozdravili smo ovu inicijativu jer je uspostavljen mehanizam koji bi trebao doprinijeti pokretanju procesa unutar zemlje na evropskom putu, ali i da bi se izradio Akcioni plan za provedbu mjera u naredne dvije i pol godine jer bi ovaj mandat trebao biti onaj u kojem će se napraviti istinski iskorak na putu ka Evropskoj uniji – dodao je.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*