Opredjeljenje Vlade TK: Eksterne mature neće biti

Vlada TK , između ostalog, prihvatila je  dopune zakona o osnovnom  odgoju i obrazovanju i srednjem obrazovanju i odgoju. Ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić istakla je da će odlukom biti uređen  način zaštite interesa učenika prilikom nastavka srednjoškolskog obrazovanja, odnosno upisa na visokoškolske ustanove. Dopunama se, prema ministricinim riječima , propisuje obaveza i mogućnost minimalnog fonda nastavnih časova za praktičnu nastavu bez obaveze produžetka nastave i ostvarenja godišnjeg fonda sati. Opredjeljenje Vlade TK je da eksterne mature  u osnovnim i srednjim školama, za školsku 2019. – 2020. godinu, neće biti.

Vlada je  utvrdila kriterije i postupak za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu „Podrška povratku prognanih lica“. Za ove namjene Kantonalnim budžetom za 2020. godinu je planirano 480. 200 KM.

Radi obezbjeđenja dodatnih sredstava za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima  u cilju subvencioniranja kamatne stope  privrednim subjektima  na području TK, Vlada je odobrila unutrašnju preraspodjelu  planiranih rashoda  u ovogodišnjem Budžetu u ukupnom iznosu  od 2 miliona  670 hiljada KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*