Zoran Tegeltija razgovarao sa predsjednikom EBRD-a

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19.

“Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novonastala situacija sa širenjem pandemije Kovida – 19 i saniranjem njenih posljedica postavila nove izazove, izazvala ekonomsku neizvjesnost i negativne efekte na cjelokupnu privredu BiH, te zemlje u okruženju i EU, kao najvažnije spoljnotrgovinske i privredne partnere BiH”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je, objašnjava se u saopštenju, ukazao na blagovremeno i adekvatno reagovanje institucija u BiH s ciljem spašavanja ljudskih života i očuvanja zdravlja građana.

“Naglasivši da je u narednom periodu neophodno prilagoditi postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative za sanaciju zdravstvenog sektora, te za pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta”, saopšteno je.

Predsjedavajući Savjeta ministara je zahvalio predsjedniku EBRD-a na dosadašnjoj dobroj saradnji, te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH.

Sagovornici su, poručuje se u saopštenju, istakli zajedničku opredijeljenost za nastavak realizacije aktivnosti od obostranog interesa i u budućem periodu.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*