Sirijski ljekari upozorili na medicinsku i humanitarnu katastrofu

Nedostatak ljekara, materijala, lijekova, pojava iskorijenjenih bolesti – sirijski ljekari su u Parizu upozorili na “medicinsku i humanitarnu katastrofu” u njihovoj zemlji uništenoj četverogodišnjim ratom.

– Situacija je nepodnošljiva, katastrofalna a veliki broj mjesta u Siriji nema medicinskog osoblja – izjavio je dr. Ubaida al Mufti, francusko-sirijski ljekar, član Saveza sirijskih organizacija za medicinsku pomoć, mreže ljekara u Siriji i izvan nje koju podržava Pariz, u razgovoru s novinarima u ponedjeljak navečer u Quai d'Orsayu.

U Alepu, drugom po veličini gradu u zemlji, funkcionira samo pet bolnica, od kojih tri djelimično, u istočnom dijelu pod kontrolom opozicije gdje živi 360.000 ljudi pod opsadom režimskih snaga.

– Ima samo 30 ljekara različitih specijalnosti. Osim ranjenika, pojavlju se bolesti kao što je poliomijelitis, tuberkuloza, tifus – kazao je jedan ljekar.

Drugi ljekar je opisao situaciju u Istočnoj Guti, u predgrađu Damaska, “nepodnošljivom” jer zbog dvogodišnje opsade režimskih snaga “ne postoji mogućnost da dođe humanitarna pomoć”.

U zonama koje drže džihadisti iz organizacije Islamska država “ljekari mogu raditi ali nemaju podršku nijedne nevladine organizacije jer su sve napustile ove teritorije”, kazao je jedan ljekar.

Dr. Al-Mufti je izjavio da se 80 posto poroda u Siriji obavi kod kuće i da veliki broj djece nije vakcinisan.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*