Bh. ljepote veličaju i u Australiji

Poznati australijski list “The Australian” sastavio je listu top deset destinacija koje treba posjetiti u ovoj godini, a među njima se našla i BiH. Državu u kojoj živimo opisuju kao jednu od najživopisnijih, ali zbog proteklog rata, kako navode, “još se nalazi pod radarom, što je čini savršenom destinacijom za posjetu”.

“Ovdje možete pronaći zelene predjele, nedirnutu prirodu, predivne pejzaže i očaravajuće šume koje su dom vukova i drugih divljih životinja”, piše “The Australian”.

Kako zapažaju novinari tog lista, na jugu BiH se nalazi mali dio obale sa kristalno plavom vodom.

“Još jedan bonus za turiste koji dolaze u BiH jeste da su cijene hrane niske i ostali troškovi su nevjerovatno jeftini. Selo Blagaj u južnom dijelu BiH takođe pruža jednostavan i brz pristup Mostaru, Dubrovniku (Hrvatska) i Budvi (Crna Gora)”, navodi “The Australian”.

Obradovalo je ovo priznanje turističke radnike i stručnjake u BiH, koji kažu da je ono samo jedno u nizu brojnih koje smo dobili proteklih mjeseci i godina.

“Mi smo i prošlu godinu završili sa još jednom preporukom, jer je portal Worldofwanderlust.com svrstao BiH u top 15 destinacija za putovanja u 2015. godini. A sada imamo i početak godine sa ovom novom preporukom, što je fantastično”, navodi Asja Hadžiefendić – Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Ovakva priznanja pokazuju, kako ona ocjenjuje, da i dalje ostajemo vrlo interesantna, egzotična destinacija, odnosno država u kojoj se ima šta vidjeti.

“Sve češće se preporučuje naša gastronomija, koja je vrlo specifična, kao i konkurentne cijene. Ovakve preporuke mogu da podstaknu ljude da dođu kod nas. Sve te udaljene destinacije organizuju takozvane turističke evropske ture, i na našu veliku radost, mi imamo čak i turiste iz Južne Koreje, koji po broju dolazaka spadaju u top 10 kod nas”, argumentuje Hadžiefendić-Mešićeva.

Marija Knežević, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci, kaže da australijski novinari nisu pogriješili kvalifikujući BiH kao državu sa prirodnim ljepotama, bogatom gastronomijom i niskim cijenama.

“Ali te ljepote same po sebi nisu turistički proizvod, već ih treba pretvoriti u takav proizvod. Inače, imamo krasne prirodne ljepote, koje turisti traže. Međutim, problem je što se kod nas na višim nivoima slabo prepoznaje turizam kao generator razvoja”, navela je Kneževićeva.

Inače, pored BiH, na listi su se našli i Galipolje (Turska), Farska Ostrva, Singapur, Samoa, Santijago, Nju Orleans (SAD), Haiti, Korzika i Galapagos.

(Vijesti.ba/Nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*